Домът на Пенчо Славейков се оказа тесен за стотиците почитатели на Яворов

Специални гости на премиерата на „Не бой се и ела” бяха Леда Милева, Евтим Евтимов и Нона Йотова

Стотици почитатели на гениалния поет Пейо Яворов се стекоха на премиерата на новата книга „Не бой се и ела” (издание на „Персей”), разказваща неизвестни неща за големите му любови – Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова. Просторният дом на Пенчо Славейков се оказа твърде тесен, гостите преизпълниха всичките му помещения, антрето, стълбището на жилищната кооперация, в която се намира, а мнозина просто не успяха да влязат и останаха навън на ул. „Раковски”. Домакините от издателска къща „Персей” и Националният литературен музей поднасят извиненията си към всички, дошли, но не успели на присъстват на събитието.

Премиерата бе открита от Катя Зографова, директор на Националния литературен музей, литературен историк и съавтор на коментарите в „Не бой се и ела”. Тя обяви, че с това ярко събитие стартира програмата „Живият музей”, която ще приобщи много млади хора към културните ценности, останали от миналото. Показа забележителни експонати от сейфа на Националния литературен музей, като хербаризираните теменужки, които Яворов е подарил на Мина, оригинални писма и автограф за Дора Габе, писма на Лора, уникалния работен екземпляр, върху който поетът (с помощта на брат си) нанася малко преди смъртта си последните редакции върху стиховете си, сред които и зачертаното заглавие „Стон” и новото, написано с молив, „На Лора” – единственото стихотворение, творчески резултат от връзката му с фаталната жена в живота му, Лора Каравелова.
Пламен Тотев разказа за това как се е родила новата книга и как тя се вписва в идеята на издателска къща „Персей” да подариш книга на любимия си човек по случай Деня на влюбените. Така седма година поред в навечерието на 14 февруари излиза подобна книга, събираща в едно полиграфическо бижу шедьоврите на световната и българската любовна лирика. Доразвитие на тази идея е да се събере оставеното от големите български поети и чрез него да се разкаже за великите любови в живота и творчеството им. Миналата година излезе книга за голямата любов на Мара Белчева и Пенчо Славейков („И сенките ни тихо ще се слеят”), сега дойде ред на Яворов и неговите музи.


Мултиталантливата актриса, певица, авторка на песни и поетеса Нона Йотова представи най-силните и красиви текстове (стихове и интимни писма) от книгата. Нона разказа и лични неща, белязани по някакъв начин от Яворовата лирика: как още от дете баща й е рецитирал „Калиопа” и „Луди-млади”, които са се запечатали оттогава в съзнанието й; съвпадението на името й с вдъхновителката на „Калиопа” – Нонка Чипева, което открила в новата книга „Не бой се и ела” и как веднага споделила това с майка си, а тя й отговорила: „Нас с баща ти Яворов ни събра”…
Вниманието на гостите на премиерата бе насочено към новото и непознатото в книгата – историята на любовта на поета с начинаещата тогава негова млада колежка Дора Габе.
Леда Милева, която съвсем скоро навърши 90 години, развълнувано разказа спомените си за Дора Габе, за нейната виталност и слабост през целия й живот към забележителните и красивите мъже. Впечатленията си от срещите си с голямата поетеса сподели и Евтим Евтимов.
Виолета Пенева, племенницата на Дора Габе и Боян Пенев, разказа как е израснала под крилото на леля си Дора, показа нейни вещи, които беше донесла специално за премиерата, като подари някои от тях на Националния литературен музей.
На другия ден се състоя втора премиера на „Не бой се и ела” в клуб „365” (на пресечката на бул. „В. Левски” и ул. „Оборище”), организирана с партньорството на „VIP art” и сп. „Жената днес”. Млади поетеси споделиха от какво черпят вдъхновение и прочетоха свои любовни стихове. А любовите на Яворов бяха представени от Нона Йотова и Пламен Тотев.

Сподели в: