Долорес Дилова представя свои творби в Пловдив

Долорес Дилова представя изложбата си "Преживяване в живопис" в галерия "Жорж Папазов" – Пловдив. Експозицията се открива в 18.00 часа на 8 май 2008 г.

Творбите, представени в галерия "Жорж Папазов”, са специален жест на галерия „Лоранъ” и художничката Долорес Дилова към пловдивската публика.
Повод за откриване на една изложба на художничката винаги е новото, което авторът иска да сподели, разкаже или внуши с картините си. Всяка изложба е следваща, различна стъпка по пътя. В нея има всичко от извървяното досега – и болка, и мъка, и учудване от видяни приказни места, спотаени емоции, съживени дълбоко скрити пейзажи и усещания за несъществуващ, но до болка познат и изкусителен свят, разочарования и възторзи, изкушения от реални изображения и бягство от всякаква рутина.

Може би авторът търси да съживи върху платното нещо, което импулсът на вдъхновението е оставил в сянка някога, а днес опитът и годините осветяват с нова светлина и колорит.

Да, всички нови картини на Долорес Дилова са различни от досегашните – мистични отрязъци, наситени с трепет и цвят. Едните замайват с кървавочервеното, небесно сините пробиви и резките контрасти, а виолетът е контрапукнт на златните и сребърни акценти, други – с дълбочината на преживяването на пространството, което някак те поглъща, трети – с жизнения си минимализъм, четвърти – с интимността и трансформацията на една уж "проста” натура.

Започваме да се питаме как един човек успява да съхрани емоцията си и да бъде интересен и различен, посягайки към едни и същи сюжети и теми. Долорес Дилова режисира природата и средата според собствените си емоционални закони. Тя трудно може да бъде копирана.
Нейният интимен свят е изпълнен със стълби и отверстия, водещи към светлината, искрящи повърхности, драматични небеса, театрално осветени улици и фасади, раздрани наполовина от сенки, някакви загадъчни пространства – обиталища.
Свят колкото нереален,толкова пулсиращ и истински.

Тази експозиция е част от пътя. Откровен възторг на автора да живописва. Честно отношение към картината и зрителя. Усещане за прости истини – пейзаж, интериор, натюрморт, с едно „Преживяване в живопис” сред уютното пространство на галерия „Жорж Папазов”.

Изложбата може да бъде видяна от 8 до 21 май 2008 г. в галерия „Жорж Папазов” – Пловдив, бул. "Христо Ботев” 92 (Рилон Център).

Сподели в: