Документалният филм "Полски следи в България" ще бъде показан в София

Документалният филм "Полски следи в България" ще бъде представен у нас на 13 ноември 2008 г. от 18:30 часа в Полския институт (ул. "Веслец"14). Режисура и реализация – Божидар Славов, 30 мин., 2007

Това е филм за следите, оставени от поляците в България в продължение на векове. Проследяването на тези следи започва от Варна, където през 1444 г. загива полският крал Владислав ІІІ. Следват Видин и Шумен, където след "Пролетта на народите” през XIX в. са интернирани над 1000 поляци, начело с ген. Юзеф Бем и Хенрик Дембински. Много важен, но малко известен исторически факт е участието на поляците в Освободителната война 1877-1878 г. Филмът представя Шипка, където загива единственият притежаващ толкова висок чин офицер от полски произход  – ген. Валери Дерожински.

Божидар Славов завършва висшето си образование в Полша. Защитава дипломна работа в областта на организацията и продуцирането на документални филми. Работи в Студиото за документални и игрални филми във Варшава, като участва в реализирането на над 80 филма с най-известните полски документалисти. Като директор на продукция Божидар Славов е лауреат на Голямата награда на престижния фестивал за документални филми в Оберхаузен за филма "Протокол на унищожението” (реж. Ядвига Зайицек). Участва в българо-полските копродукции "Oкото на пророка” и  "Kaтастрофа в Гибралтар”. От 2000 до 2005 г. Божидар Славов работи в  Българския институт за култура във Варшава. В момента се занимава с реализирането на документални филми, тв програми и сериали, рекламни филми. Последните му заснети за TV Polonia филми са: "Накрая на Европа”,  "Полски следи в България” и "През София към свободата”.

Вход – свободен.

Изложба в Полския институт

Сподели в: