Документална премиера: "Киното срещу властта"

Новият документален филм "Киното срещу властта" разказва за цензурата в киното по времето на комунистическа България.

Премиерата на филма е на 12-ти май в кино "Люмиер" от 19 часа.

Филмът е на режисьора Олег Ковачев, по сценарий на Иван Георгиев – Гец и с оператор Ивайло Пенчев и е посветен на необявената война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци, продължила близо половин век.

Филмът разкрива житейски и творчески драми, пропуснати възможности за българското кино. И в крайна сметка – прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си, в името на истината в киноизкуството.

Лентата включва кадри от филми като "Привързаният балон", "Понеделник сутрин", "Маргарит и Маргарита", "Лачените обувки на незнайния воин", "Прокурорът", "На малкия остров", "Животът си тече тихо", "Смъртта на заека", "Иван и Александра", както и редица интервюта с български кинодейци, сред които Анри Кулев, Иван Ничев, Николай Волев. Във филма има и гледната точка на тогавашните управляващи киното в България – Павел Писарев.

"Киното срещу властта" показва и парадокса, че мнозинството от спрените или "осакатени" филми, са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията, но творящи във време, когато партийната естетика е срещу свободата да казваш истината в своя филм.

Премиерата е на 12.05 от 19.00 ч. в "Люмиер". Следващи прожекции ще има и на 14.05 в Дом на киното и на 15.05 в кино "Одеон" от 19.00 ч. В София филмът ще бъде показан и в кината "Г8" и "Евросинема", а в страната се очакват дати за излъчване в Пловдив, Варна и Каварна. 

Сподели в: