Документален филм разказва за репресирано семейство в комунистическа България

Документалният филм "Прошка” ще бъде излъчен премиерно на 10 ноември от 18:30 в Дома на киното. Филмът разказва историята на Жеко Стоянов и неговото семейство, които са репресирани от органите на Държавна сигурност. След филма зрителите ще измат възможност да се срещнат с творческия екип.

Още като ученик младежът е привикван многократно в милицията, после е изтезаван в затвора, осъден е на смърт, а майката и детето са подложени на непрестанен психически тормоз. Благодарение на политическата амнистия през 1964 г. Жеко е помилван.

Десетилетия по-късно, дъщеря му Ваня Жекова, като член на Комисията по досиетата, чиято дейност е да проверява за принадлежност към бившите тайни служби, се натъква на името на баща си…

Хиляди семейства по онова време имат подобна съдба и травмите от тоталитарния режим и до днес остават нерешени, затова „Прошка” се опитва да осветли тези проблеми. 
 
Режисьор на „Прошка” е Ваня Жекова, а сценаристи – Ваня Жекова и Стефан Чернев.


 
Досега филмът „Прошка” е получил следните признания:
LA Cinema Festival of Hollywood – Best Short Documentary
ARFF Berlin – Globe Award
MFF UK – Official Selection
LA Cinefest – Semi-Finalist
 
 

За екипа:
 
Ваня Жекова е писател, сценарист и режисьор. Автор е на документалния филм „Горяните (Бунтът в Сливенско)”, 1998 г., сценарист и продуцент е на „Катарзис”, 2000 г. През 2012 г. издателство „Сиела” публикува книгата й „Откровено за Айфеловата кула”. В момента е член на Комисията по досиетата.
 
Стефан Чернев е режисьор и монтажист на игрални, късометражни и документални филми, както и на музикални клипове и реклами. Носител е на „Златна роза” и наградата „Джеймисън” (онлайн) за късометражния си филм „Парче от дъгата”.

Още по темата:

Противоречивите лица на социализма

 
 

Сподели в: