Документален филм за свещената река Ганг ще бъде излъчен в Дома на киното

Премиера на документалния филм "Майка Ганга" ще има на 15 декември 2008 г. от 19 часа в Дома на киното в София. Това е поразително красив филмов разказ за най-прочутата река на Индия – свещената Ганг.

Чрез него могат да се усетят духовните измерения на това невероятно пътуване, което започва от Ганга Сагар, при Бенгалския залив, където Майка Ганга навлиза в морето и завършва след близо 2700 километра при Гомукх, високо в Хималаите – мястото на нейното появяване. По пътя са светите места като Маяпур – родното място на Бог Чайтания и Бодгая, където Вот Буда получил просветление, "Ганга Пуджа" – изящното обожание на златните й води при Бенарес и "най-големият религиозен акт в света" – Кумбха Мела при Праяг. Могат да бъдат видяни още удивителните отречения, извършвани от мистични йоги в Ришикеш и най-накрая, изкачвайки непристъпните върхове на величествените Хималаи – истината за тайнствения й източник, превръщайки видяното в незабравимо преживяване.

Във филма са включени и увлекателните истории от богатото й литературно наследство, описващи уникалния произход на свещената река и свръхчовешките деяния на светите личности, полубоговете и героите на древна Индия.

Използваните специални художествени ефекти придават допълнителна сила на живописните изображения, разкривайки артистично очарователната й прелест.

Сподели в: