"Докосни галерията" – изложбена зала за хора с нарушено зрение

Националната галерия и Фондация "Графия" представят "Докосни галерията" – изложбена зала за хора с нарушено зрение. Тя ще бъде открита на 13 октомври 2016, четвъртък , от 18.30 часа в "Квадрат 500", пл. „Св. Александър Невски“.

Новата специализирана изложбена зала разширява възможността на все повече любители на българското изкуство  да се докоснат до неговите върхове. В Квадрат 500 се открива специална експозиция за хора с нарушено зрение, наречена „Докосни галерията“. Тя се намира в залата до книжарницата.

Изложени са живописни творби, адаптирани на тактилни карти с аудио описания на български и английски език Представени са четири от шедьоврите в националната колекция:  „Автопортрет“ на Захари Зограф, „Ръченица“ на Иван Мърквичка, „Река Ерма край Трън“  на Никола Петров, „Жътва в Чепинско“ на Иван Ангелов.  

Тактилни карти с аудио описания представят и четири от най-ценните скулптури: „Майка“ на Иван Лазаров – в централното фоайе, „Майка с дете“ на Кирил Шиваров – в зала 11, „В отпуск“ на Ангел Спасов – в зала 12, „Дух и материя“ на Андрей Николов – в зала 13.

Сподели в: