Добродетелта на егоизма от философската система на Айн Ранд

Четвъртата книга от Колекция "Айн Ранд" на Издателска къща МаК представя популярно етичния компонент от философката система на Айн Ранд. Ранд твърди, че егоизмът е необходим елемент на индивидуализма; че човек трябва да счита себе си за най-голямата ценност и да действа воден от собствения си  рационален интерес. Който отрича това изконно право на човека, директно атакува чувството му за собствено достойнство.

"Добродетелта на егоизма" не е систематична дискусия по етика, а поредица от есета по онези етически теми, които се нуждаят от изясняване в днешната действителност. Книгата много точно намира междинното интелектуално равнище между философските абстракции и журналистическата конкретност на ежедневното битие, и напълно заслужено оглавява читателската класация на "Рандом хауз" за 100-те най-добри книги на ХХ век в областта на нехудожествената литература.

Новаторската теза на Айн Ранд, че не е необходимо нито ние да се жертваме за другите, нито да жертваме другите заради нас, полага етическата основа за индивидуалните права. Това е нейният безсмъртен принос към философското наследство на човечеството.

Издава: ИК МаК
Превод: Асенка Христова, Правда Василева
Премиера: 19 декември 2008 г.
Страници: 264
Корична цена: 15 лв.

* * *

Вижте още:
"Истината за Али Агджа" според Анна Мария Тури
Истинският Че Гевара на Умберто Фонтова

Сподели в: