„Добри мъже“ – най-новото внушително произведение на Артуро Перес-Реверте

Двама изтъкнати представители на Испанската кралска академия тръгват по следите на забранена от Инквизицията книга

Майстора на интелектуалния трилър Артуро Перес-Реверте разказва за навечерието на Френската революция – време на потисничество и мракобесие, белязано от кървав терор, но и от светлината на Просвещението. Характерните за автора динамика и напрегнатост, комбинирани с плътност и задълбоченост представят една панорамна гледка към онази епоха. Конфликтът между старото и новото е представен в разказа за пътешествието на двама членове на Испанската кралска академия. „Двамина добри мъже” – както гласи цитатът от автентичен мемоар на академията от епохата – изпратени от Мадрид в Париж с поръчение да закупят за нуждите на библиотеката прочутата енциклопедия на Дидро и Д’Аламбер. Tоку-що появила се на пазара и вече e забранена в Испания и гледана с лошо око от Инквизицията. Историята започва с дуел на расъмване  – както повеляват добрите традиции на „романите на плаща и шпагата“.

„Артуро Перес-Реверте предлага на читателя майсторско съчетание между история и фикция, което носи безотказна наслада всеки път.“ Таймс

„Джон льо Каре среща Габриел Гарсия Маркес – феновете на Артуро Перес-Реверте се увеличават главоломно с всяка следваща негова книга.”  Уол Стрийт Джърнъл

Пътят на „добрите мъже” ще бъде изпълнен с приключения и опасности, защото много са тези, които искат да попречат на „добрите мъже” да се доберат до енциклопедията, символ на Просвещението, но има и други, които биха искали тя на всяка цена да стигне до Испания. Този път Артуро Перес-Реверте въвежда и самия себе си като герой в свой роман, чиито приключения читателите ще следят със затаен дъх.

Артуро Перес-Реверте е един от най-четените и превеждани испански писатели.  Роден е в Картахена през 1951 г. и завършва журналистика и политология. След дълга и успешна кариера на военен кореспондент в повечето горещи точки на планетата, се посвещава изцяло на литературата.
Книгите му са продадени в над 15 милиона тираж по целия свят. Голяма част от произведенията му са екранизирани – “Фламандският майстор”, “Морската карта”, “Учителят по фехтовка”, “Приключенията на капитан Алатристе”, “Деветата порта”, “Кралицата на Юга”.
Лауреат е на  Голямата награда на Франция за литература; наградата “Жан Моне” за европейска литература; рицар на френския орден на литературата и изкуствата, италианската награда „Валомброза – Грегор фон Резори“ за най-добра чуждестранна литература, а през 2003 г за заслугите си към испанската литература е избран за член на Кралската академия на Испания. Произведенията му са част от учебната програма в гимназиалния курс в училищата на Испания.

Сподели в: