"Добре дошли в Трансилвания" от Марина Юденич излиза днес

За книгата:
Трансилвания, Румъния. Археологическа експедиция, водена от известния германски учен Рихард Ерхард, започва разкопки сред руините на Поенарския замък, любимото владение на граф Влад III Цепеш – Дракула. Със супермодерната си техника археолозите откриват човешки череп, който може да бъде отнесен към средата на XV век – времето, когато е бил убит Дракула. На следващата сутрин черепът е изчезнал, а труповете на членовете на експедицията са намерени без капчица кръв в тях. Ужасяващата мистерия кара целия свят да заговори за второто пришествие на Дракула.

Путила, Карпатите. Убито е момче, а тялото му е напълно обезкръвено. Разследващият случая Богдан Славич се консултира с известен патоанатом, който му разказва за рядко заболяване на кръвта, наречено порфирия и причиняващо жажда за кръв. Наричат го още "царска болест": пурпурният недъг заразява предимно хората, облечени в пурпур – кралските особи.

Москва. Михаил Ростов, учен от Научно-изследователския институт по хематология, се среща с млад английски издател относно публикуването на изследванията си върху порфирията, които биха предизвикали сензация в света на науката. След няколко дни той и приятелката му са открити мъртви.

Париж. Ексцентричният аристократ лорд Антъни Джулиън среща свой отдавнашен приятел – Владислав Текски, с когото заедно са учили в "Итън". Влад му споделя, че има дълг към предците си: потомък е на граф Дракула и смята, че той е бил незаслужено очернен през вековете. След време идва вестта, че Влад Текски е починал внезапно. Изпълнителите на завещанието му издирват лорд Антъни Джулиън, защото покойният е оставил някаква изключително важна заръка за него. В предсмъртното си писмо Влад Текски моли приятеля си да прободе мъртвото му тяло с кол от трепетлика, преди ковчегът да бъде зазидан в семейната им гробница.

Лорд Антъни изпълнява странната молба и се заема да разнищи обстоятелствата около смъртта на Влад с помощта на бившия полковник от ЦРУ и спец по Русия и Източна Европа Стивън Мур и профайлърът Полина Вронская, работила в Чечня и Западна Европа. Дирите ги отвеждат към тайнствената Трансилвания, където още витае духът на граф Дракула.

За авторката:
През пелената на времето кралицата на руския трилър разнищва историческата истина за граф Дракула. Дали смразяващият му легендарен образ не е резултат просто на черен PR през вековете? Ужасяващи убийства, в резултат на които остават само обезкръвени трупове, втрещяват света и го карат да заговори за второто пришествие на Дракула. Някой трябва да проследи нишката между тях и да открие истината.

Бивш шеф на пресслужбата на президента Елцин, днес Марина Юденич е един от най-известните руски писатели. Завършила е право в Московския университет и психология в Сорбоната, Париж. Романите й са бестселъри в различни страни. Книгата й "Добре дошли в Трансилвания" е базирана върху най-новите исторически проучвания на личността на Дракула и научни открития в областта на хематологията, обясняващи вампиризма.

Корична цена
: 15 лв.
Издава: ИК Персей
Страници: 448
Премиера: 24 август 2009 г.

Сподели в: