Дни на Японската култура в България

На 7-ми октомври, официално бяха открити Дните на японската култура в България с изложбата “Свещени каменни фенери и скулптурни форми” в галерия “Мисията” на Държавния kултурен институт към МВнР.
Изложбата щe бъде достъпна за всеки от 7-ми до 20-ти октомври 2011 г. и входът ú е свободен. Тя се организира от фондация “Арт Център Илинденци” и се осъществява със специалното съдействие на Министерството на културата, ДКИ към МВнР и Посолството на Япония в България.

В изложбата участват всички български творци, които са представени в “Музея на каменните форми” в гр. Сакурагава, префектура Ибараки, Япония, както и създателят на музея Масаджи Асага. Изтъкнатият японски скулптор ще представи каменни пластики на свои монументални скулптурни произведения от Япония.

Масаджи Асага участва със свои творби през 1985 година в седмото издание на международното биенале в гр. Габрово и печели златен медал. Той много кратно кани български майстори в Япония за съвместни участия в програмата “Artist-in-Residence”, Също така, Масаджи Асага има изключителни заслуги за популяризирането на българското скулптурно изкуство в Япония, докато си сътрудничи със скулптура Иван Русев и ред други скулптури. Поради тази причина той ще бъде удостоен от г-н Вежди Рашидов, Министър на културата, с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата “Златен век”.

Сподели в: