Дни на унгарската култура започват в Созопол

Дни на унгарската култура започват от днес в Созопол. Пет изложби ще бъдат открити в присъствието на посланика на Унгария в България Юдит Ланг, кмета на община Созопол Панайот Рейзи, директора на Унгарския културен институт Дьорд Арато и председателя на СБХ Ивайло Мирчев, съобщиха организаторите.

Събитията от културната програма ще се провеждат в художествената галерия, Амфитеатъра, читалище ”Отец Паисий” и Ритуалната зала на община Созопол. Три от проявите в рамките на "Унгарска вълна” ще се проведат в Бургас и Варна. Основният акцент е изложбата Victor Vasarely (от Колекцията "Чепеи”), която първо бе представена в София в Националната художествена галерия, а след това премина при голям успех в Скопие, Прищина и Тирана. 

Нейни съпътстващи изложби ще са "Цвят и светлина”, които ще покажат творби на съвременни български художници и "Група Сенсария”, която ще представи картините на млади унгарски художници. Двете експозиции ще бъдат изложени в Художествената галерия.

В читалище ”Отец Паисий” ще бъдат показани цикъл фотографии на Ласло Лугоши Луго и Балаж Надь, които са събрали в експозицията "Отражения” 30 емблематични места от Карпатския басейн върху рисунките на Лудвиг Робок. Фотографии на стари унгарски крепости от Жолт Сабоки ще бъдат представени и в изложбата "Унгарски крепости” във фоайето на читалището.

На 2 август един от най-добрите български интерпретатори на унгарска музика – Ростислав Йовчев, ще изнесе клавирен концерт, на който ще изпълни творби на композиторите Барток, Кодай, Лист и Владигеров. Ще има и други музикални прояви.

Предвидени са и представяния на книги – в Бургас и Варна.

Сподели в: