Дни на свободното слово ще има през май в София

Фестивалът Дни на свободното слово ще се проведе от 12 до 16 май 2008 г. в 65 аудитория на СУ "Св. Климент Охридски". Организаторите са подготвили  интересна програма – ще се проследи еволюцията на каналите, по които "тече" свободата на словото през различните векове до днес.

Програма

12 май

Свободата на словото в книгите. Що е „самиздат” – отговорът на цензурата. „Сам написвам, сам редактирам, сам цензурирам, сам издавам, сам излежавам”. Издателят и разпространителят на първия самиздат в България, Рашел Леви, ще бъде гост по темата. Вероятен гост е и Христо Христов, писател и журналист. Той е автор на книгите „Убийте Скитник” (за Георги Марков, убит, заради острото си перо) и „Фалитите на комунизма” (книга, с която пренаписва българската история).

13 май

Свободата на словото в традиционните медии (вестници, радио, ТВ). Очакват се създателите на  предаването Ку-Ку. Вероятно ще бъде излъчен скандалният филм за измамната авария в АЕЦ Козлодуй, която вдигна на крак цяла България. Дискусията ще бъде докъде се простира свободата на словото.

14 май

Свободата на словото в киното. Гост ще бъде единственият български режисьор, номиниран за "Оскар" в далечната 1992 г. – Златин Радев, тогава все още студент в НАТФИЗ. Филмът се казва "Консервфилм". Това е 17 минутна анимация, която пресъздава податливия на различни идеологии човешки свят. Главни герои във филма са консервни кутии. Те бързо и под натиск си сменят етиката, така както хората сменят идеологията си.

15 май

Свободата на словото във фотографията. Гост ще бъде един от най-добрите фотографи в България, печелил неведнъж приза за най-добър в професията – фоторепортерът Надежда Чипева. Ако останалите имат остро перо, то за нея може да се каже, че фотоапаратът й пронизва като лазер. Чипева ще участва и с презентация.

16 май

Свободата на словот в интернет. Как мрежата променя свободата, моделира ли я или я подсилва? Гост ще бъде интернет новаторът и един от най-популярните блогъри – Еленко Еленков. Темите, по които ще се води дискусия са – ефектът "You tube" и как мрежата промени представата за телевизия. Блоговете – помощник на свободата или не? Интернет медиите – бъдеще или не? Еленко Еленков ще участва и с презентация

Сподели в: