Дни на свободното слово започват в Софийския университет

Дните на свободното слово започват от днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те ще се проведат за четвърта поредна година. По това време се събират някои от най-известните български журналисти със студенти, които искат да знаят как се прави качествената журналистика и докъде се простира свободата на изразяване у нас.
Дните на свободното слово са проект на Факултетения Студентски съвет на Факултета по журналистика и масова комуникация. Четвъртото издание на фестивала ще бъде до 16 май 2008 г. в 65 аудитория на Ректората на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Всички дискусии започват в  19 часа.

Досега гости на Дните на свободното слово са били изявени журналисти от водещи медии –  Елена Йончева, Васил Иванов, Мартин Карбовски, Маргарита Михнева и др.  Сега обаче организаторите са решили да сменят концепцията на фестивала и този път той ще проследи хронологично развитието на свободата на словото. Поради тази причина дискусиите във всеки отделен ден ще бъдат разделени за различните типове медии.

Откриването на 12 май 2008 г. е посветено на свободата на словото в книгите преди и след 1989 г. Гости ще бъдат журналистът от вестник “Дневник” Христо Христов и авторът на първия “самиздат” у нас след 1944 г. Рашел Леви. В деня, посветен на традиционните медии – 13 май 2008 г., студентите ще имат възможност да се срещнат очи в очи с някои от “виновниците” за създаването на Атомното “Ку-Ку”, а по-рано през деня, в зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация Диляна Грозданова и Петър Волгин ще изнесат лекция за свободата на словото в модерната телевизия.

14 май 2008 г. е отреден за киното. Гост ще бъде номинираният за “Оскар” за филма си “Консервфилм” Златин Радев. На 15 май 2008 г., студентите ще си говорят с един от най-добрите български фотографи – Надежда Чипева, за свободата на изразяване във фотографията. Тогава ще бъдат обявени и резултатите от студентския конкурс “Свобода през обектив”.

Дните на свободното слово 2008 са оставили един от най-атрактивните панели за последния ден. За най-новите медии в лицето на блоговете ще говори Еленко Еленков, определян като блогър №1 в България.
   

Сподели в: