Дни на руското детско кино в България с филми и курсове по актьорско майсторство

От 4 до 6 октомври в България за първи път ще се проведат дни на руското детско кино. Мястото на събитието е София.

Организатори са благотворителната фондация "Детски КиноМай" с активната подкрепа на Руския културно-информационния център в София и партньорите от Русия.

Руския културно-информационния център (гр. София, ул. Шипка, 34) ще се проведат благотворителни прожекции на най-добрите руски филми от последните години за деца и тийнейджъри, а също така и за техните родители.

Зрителите ще видят:
– нов руски блокбастър "Легенда №17" на режисьора Николай Лебедев за легендарния съветски хокеист Валерий Харламов (на руски език)- 2013г.;
– филм на режисьора-дебютант Александър Карпиловский "Частна пионерска" (озвучен на български език, 2012 г.), който разказва за приятелството, предателството и първата любов. Филмът печели множество награди от детските кинофестивали;
– нов приключенски филм "Слон" (на руски език с английски субтитри, 2010 г.)- режисьор Владимир Карабанов;
– социална драма «За бореца няма болка» (български субтитри, 2010 г.) – режисьор Нурбек Еген;
– мелодрама "Лято е" (български субтитри) – режисьор Дмитрий Фьодоров, 2006 г.;
– игрален филм "Ще помня" (озвучен на български език) – режисьор Виталий Воробьов, 2011 г.. 

Също така в програмата са и новите комедии: «Олимпийско село» (режисьор – Александър Сухарев, озвучен на български език, 2011 г.), «Продава се вила» (режисьор – Владимир Потапов, озвучен на български език, 2005 г.), приказка «Горската принцеса» (режисьор – Теймураз Есадзе, озвучен на български език, 2005 г.), анимация «Иван Царският син и Сивият вълк» (режисьор – Владимир Торопчин, озвучен на български език, 2011 г.).

Освен киното «Детският КиноМай» е подготвил и творчески майсторски класове по актьорско майсторство, журналистика, история на руската песен и руската играчка. В провеждането на тези мероприятия ще участват руски актьори – участници в благотворителните акции: Заслужили артисти на Русия Валентина Светлова, Владимир Демидов, Татяна Яковенко, известни театрални и киноактьори Олга Хохлова, Сергей Перегудов, Иван Кокорин, режисьор Владимир Карабанов, певица Олеся Евтушенкова.

В деня на откриването (4 октомври, 15.00 ч.) ще се състои концерт с участието юните музиканти на Фонда Владимир Спиваков – лауреати на международните конкурси и актьорите на творческата група.
 
В рамките на Дните на руското детско кино бе обявен литературен конкурс "Какво знам за Русия?". Деца, изучаващи руски език, представиха своите работи, посветени на историята на Русия, нейните обичаи, традиции, националната кухня.  Победителите в литературния конкурс ще бъдат наградени по време на благотворителната акция.

Благотворителната фондация в помощ на децата "Детски Киномай" е обществена организация, чиято основна цел е развитието на възпитаниците на детските социални учреждения, децата с ограничени възможности и приемните семейства. Едно от важните направления в дейността на "Детския КиноМай" е развитието на сътрудничество с обществените и държавните организации с цел благотворителна и социална помощ в областта на културата, изкуството и просвещението. Фондацията провежда благотворителни кинофестивали, киноседмици, творчески срещи, майсторски класове в Русия.  
  
Дните на руското детско кино в България е първият ни опит да организираме благотворителна киноакция извън пределите на Русия. За нас е символично важно, че това е именно България, държава, която дълги години остава голям приятел и надежден партньор на Русия в многобройните културни и просветителски обществено значими проекти.

Сподели в: