Днес се връчват годишните награди "Рицар на книгата"

На 23 април 2009 г. от 18.30 часа в зала "Тържествена" на Централен военен клуб Асоциация "Българска книга" (АБК) връчва годишните награди "Рицар на книгата".

Наградите се връчват за заслуги за развитието на книжния сектор, за утвърждаване на българската книга и четенето като основни фактори за развитието на личността и по случай Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Наградата "Рицар на книгата" се определя с гласуване от членовете на Академия "Българска книга" – обществен съвет, създаден от Асоциация "Българска книга", в който участват видни общественици и личности, които професионално са свързани с книгата и четенето. На свое заседание на 14 април 2009 г. Академията прие меморандум, в който членовете й декларираха своето желание и готовност да обединят усилията си в извеждането на българската книга и политиката за насърчаване на четенето като национален приоритет.

Номинациите за наградата са в три категории:

  • за журналист, отразяващ събития в книжния сектор – номинирани са Севда Шишманова, БНТ, Весела Петрова, БНТ и Стефан Джамбазов от RFI;
  • за особени заслуги за развитието на книжния сектор – номинирани са Росица Петрова, директор на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" гр.Сливен, Стела Зидарова, Столична библиотека и проф. Валери Стефанов, СУ "Кл. Охридски";
  • специалната награда на АБК и званието "Рицар на книгата" – г-н  Сергей Станишев, министър – председател на Република България.

На церемонията са поканени представители на Парламента, държавната администрация, чуждестранни културни институти, медии, членове и симпатизанти на Асоциация "Българска книга", културни дейци.

Сподели в: