Днес е премиерата на документалния филм "Цветът на усмивките"

Международният фестивал „Един свят”, Къщата за човешки права, Продуцентска къща „Нео технолоджи” и децата от Оздравително училище „Н.Й.Вапцаров”, гр. Вършец ви канят днес на премиерата на документалния филм „Цветът на усмивките” на 15 октомври, сряда, 18 часа, Чешки културен център.

Преди прожекцията ще представим новосъздаденото сдружение Къщата за човешки права и концепцията на Втория международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права „Един свят” април-май 2009 г.

“Цветът на усмивките” е документален филм, разкриващ света на група деца, лишени от родителски грижи, на възраст от 7 до 13 години. Те са заснети по време на първия им летен лагер на море в с. Българево. Авторите на филма са искали да избягат от стандартната репортажна форма, разказваща за тежките условия, при които живеят децата от домовете.

„Всички сме чували за негативната страна от живота им, но много често сякаш забравяме, че те са деца като всички останали със своите мечти и страхове, а основното нещо, от което имат нужда е приятелско рамо и съвет. Ние се опитахме да бъдем не техни възпитатели, а техни пораснали приятели. С помощта на средствата на изкуството и игри на Въображение искахме да надникнем под повърхността. Да покажем колко малко е необходимо понякога, за да се предизвика усмивка върху детското личице.”, разказва Антоанета Костова, режисьор на премиерния за България и света документален филм.

„Детското въображение е необятно, изпълнено с могъщи съюзници и страшни приказни герои. Да ги изхвърлим, замествайки ги с правила и канонизирани понятия ни се стори разточително и затова решихме да ги превърнем в свои съюзници. Чрез измислиците, преплетени с игри и забавления искахме да помогнем на малкия човек да се докосне до вълшебните тайни на въображението, за да превърне фантазиите си в мисъл и воля. Желанието ни е да ги накараме да повярват, че Могат и Са… И всеки един от тях се превърна в Главен герой в своя собствен свят от фантазии.”

„Цветът на усмивките”, документален филм, България, 25 мин.
Режисьор – Антоанета Костова
Оператор – Георги Челебиев
Асистент – Георги Христов
Музика – Любомир Петков
Монтаж – Юлиян Минков
Пост обработка – НЕО ТЕХНОЛОДЖИ
В главните роли – децата от оздравителен дом-училище”Никола Вапцаров”

   
   

Сподели в: