Дисциплинирана ли е Джанет Джексън?

Зимен следобед във Вейл, бумтяща камина, кресло в тъмна кожа, а Джанет обсъжда необичайната тема на своя нов албум Discipline. Зад френските прозорци изящни дълги клони са натежали от снега. В далечината, в подножието на величествената бяла планина се вижда ски лифт. Джанет е с черен сутчър и прибрана коса. Жестовете на тялото й са спокойни, а в очите й има усмивка.  Тя е в отлична кондиция, въпреки че говори леко дрезгаво след скорошната настинка. Лекият шепот в гласа й добавя особена интимност на разговора.

“Дисциплината означава много за мен,” разказва тя. “Това е идеята, която обединява песните в този албум. Като концепция и дори начин на живот дисциплината има голямо значение. Има отношение към всички нас, а за моя характер в частност – засяга абсолютно всички аспекти, от самото начало, от детството ми. Но преди този албум никога не съм разбирала напълно смисъла й.”

“Дисциплината има водеща позиция – едновременно е заглавие на албума, както и на песен за сексуалния аскетизъм – с това исках да обявя, че съм се потопила в нови творчески води. Работя с продуценти като Жермен Дюпри, Родни Джъркинс и Ни-Йо, техните песни говорят непосредствено за моите емоции. Като всички мои албуми, и този, независимо дали е умишлено или не, има автобиографични корени. Невъзможно ми е да работя по друг начин. Ако не го чувствам, не мога да му повярвам и не мога да го изпея.”

“И така, в Discipline има сюжет, който започва с детството ми, което за някои е класически пример за дисциплина и ред. Те наистина бяха част от културата на моето семейство, аз съм родена с тях.

Също така вярвам, че дисциплината ми даде криле да излетя от гнездото. Когато с Ел Ей Райд, президент на Island Def Jam, обсъждахме ко-продуцирането на албума ми, и двамата се съгласихме, че усещането му трябва да е приключенско и свежо. На мен ми беше интересно да опитам нови музикални сценарии – малко по-екзотични, леко еротични, но във всички случаи емоционални. Исках да се разкрия. И съм щастлива, че `Discipline,’ и албумът, и песента със същото име, го направиха.

“`Feedback,’ продукция на Рoдни Джъркинс, е различна метафора, която също така изследва сексуалното напрежение. Това е провокативен разговор, който предполага откритост в една област, в която мнозина са притиснати. Същото може да се каже и за  парчето “Roller Coaster” на Родни, музикално препускане, което изследва възходите и паденията на романтичната/ физическата превъзбуда и вълнение.”

На въпроса какво е за нея дисциплината и как идеята за ред се е променила през годините, Джанет се протяга към своята чаша с чай, отпива глътка и след пауза от няколко секунди отговаря:

“Ами, като се върна назад, виждам малко момиченце, 10-годишно, което участва в `Good Times’ и което само навива алармата на будилника си за 5:30 сутринта, за да може да е на работа в 7. След това се сещам за 15-годишното момиче, което започна да записва албуми. През следващите 25 години тя прави по един албум на всеки две или три години и нито един от тях не е провал. Навлизайки в дълбокото, тя научава, че музиката, най-близка до сърцето й, има такъв ритъм и хармонична сложност, които изискват много работа. Това означава часове наред в композиране на мелодии и писане на текстове, от които звучи истина; часове наред в студиото и наслагване на вокалите и различните гласове, които тя чува със сърцето си и душата си. И тогава, разбира се, месеците, в които тя е на световни турнета, едно след друго.”

А дали един артист разбира дисциплината и като проклятие?
“Не, мисля, че е благословия,” бърза да отговори категорично Джанет. „Когато бях малка, го приемах за даденост. Това бях аз. Като тийнейджър исках да пея и да танцувам. И разбирах, че това изисква концентрация. Исках да достигна до хората и знаех, че това не може да се случи, ако уменията ми не се усъвършенстват с необходимата прецизност. Но когато порастнах, бях строга със себе си. Дисциплината представлява едно нещо, перфекционизмът съвсем друго. Перфекционизмът е вид самонаказание. И води до постоянно недоволство и срив. Прекрасно е да се стремиш към отлични постижения, но да изискваш перфектност на всяка цена води до инфаркти и фрустрация. Отне ми години, за да науча този труден урок. Но все пак се справих и сега виждам дисциплината в нова светлина.”

Светлината на зимното слънце пробива през сивите облаци и изпълва стаята. Джанет става и търси копие на “Can’t Be Good”, песен, написана и продуцирана за нея от Ни-Йо, автор и на “Discipline”. Пуска диска. Чувственият ритъм просто спира разговора; мелодията е толкова божествена и романтично многозначна.

“Противоречивата многозначност и дисциплината са в конфликт,” споделя Джанет, когато песента свършва. „Имам отношение към тази история. Всъщност дори си представям себе си вътре. След дълга връзка, която приключва с болка, се обръщам към стар приятел – дисциплината. Дисциплинирам себе си да не се обвързвам, да не бъда уязвима, да не се влюбвам. Това ме предпазва да не ме нараняват повече. Дисциплината ме държи изправена. Но тогава се появява някой истински, но точно в този момент както се пее в песента `This can’t be good.’ Така че дисциплината реално не е дисциплина. Тя е самозащита и страх от нараняване. Слава богу, топлината на чистата страст се слива със съпротивлението. И резултатът е свободно извираща любов.”

“Да чуем`Letchu Go,’” продължава Джанет. “Тя е написана и продуцирана от Жермен. Когато прочетох текста, написан от Жремен и Джонта Остин, избухнах в сълзи. Колкото повече мислех за историята, толкова повече виждах как тя разкрива нови аспекти на позитивната дисциплина, особено когато това се отнася до връзки. Песента казва, че не можем да спрем да опитваме, само защото преди това сме имали трудни моменти. Че никога не е твърде късно и не можем да се отказваме от вярата си; не можем да изоставяме дисциплината си, която ни позволява да преодоляваме проблемите си и да намираме път към чудесата, които ни се явяват с откритата и искрена любов.”

“Албумът изразява онова, което аз имах нужда да изразя на този етап от живота си,” обяснява Джанет. „И казва, че дисциплината може да носи удоволствие, без да е проблем. Дисциплината е ключът към свободата. Дисциплината ми позволява – позволява на всички нас – да се фокусирам. А фокусът винаги трябва да е в мислите и усещанията, които обогатяват живота ни, физически и психически.”

“Странно, но моят първи голям албум пак имаше заглавие от една дума – Control. Бях наивна да си мисля, че мога да контролирам всеки аспект от живота си. Единственият, който има контрол над нещата е Господ. Но изискваше дисциплина – дисциплина на мисленето, дисциплина на действията, дициплина при правенето на музика – за да го разбера. В крайна сметка, дисциплината има общо с вярата. Вярвам, че внимателната и балансирана дисциплина ще ми позволи да продължавам да се развивам като артист и жена.”

Албумът на Джанет Джаксън Discipline е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс/ Universal Music Group с медийната подкрепа на радио и телевизия City.

JANET JACKSON
DISCIPLINE
Траклист

1.I.D.
2.Feedback
3.Luv
4.Spinnin
5.Rollercoaster
6.Bathroom Break
7.Rock With You
8.2nite
9.Can’t B Good
10.4 Words
11.Never Letchu Go
12.Truth Or Dare
13.Greatest X
14.Good Morning Janet
15.So Much Betta

Сподели в: