Дискусия с вход свободен: Има ли криза на представителната демокрация

На 16 юли, от 19.00 ч., в Червената къща ще се проведе дискусия на тема "Има ли криза на представителната демокрация". Входът е свободен.

Участват: Георги Медаров, Деян Деянов, Иво Христов, Тодор Христов. Дискутант ще бъде Александър Кьосев.

През 2013 г. повече от 4.2 милиона избиратели не гласуваха или гласуваха за партии, непредставени в парламента. Дали в такъв случай българската демокрация е представителна? Кои са непредставените? Трябва ли да бъде предприето нещо, за да бъдат представени и какво? Или кризата на българската политическа система се дължи не на недостатъчната й представителност, а на недостатъчното гражданско съзнание, на необходимостта да се взимат непопулярни решения, на неспособността или нежеланието на политическите дейци да платят цената на тези решения? Или в епохата на свръхмодерния капитализъм представителната демокрация трябва да бъде мислена по нов начин, отвъд представителността?

Организатор е Институтът за критически социални изследвания. Дискусията се организира в рамките на проект „Нови леви перспективи”, с финансовата подкрепа на Фондация „Роза Люксембург”.

Сподели в: