Дискусия за женските роли в домашната култура


Институт Сервантес-София организира дискусия на тема: "Женските роли в домашната култура". Срещата ще се състои на 13-ти февруари от 17.00 ч. в Пространство Сервантес, ул. Света София, 3.

В дискусията ще вземат участие шест майки и активни в своята професия жени:  писателката Боряна Дукова, собственичката на детски образователен център Галена Иванова, блогърката Меглена Мишева, певицата Галина Иванова Кали, бизнесдамата Венета Петкова, журналистката Валерия Николова.

Ще бъде представено и двуезичното издание „Домашна култура“ (на испански и български език) с есета на българските участнички в проекта.

Модератор на разговора ще бъде испанката Мария Анхелес Вила от творческия тандем “Лас Мотикондрия“, разработил проекта в Рим, а след това и в София.

Проектът “Домашна култура” съчетава визуално изкуство и танц, като ни замисля за семейните отношения и ролите на жената днес и преди. Разглежда по един критичен начин ежедневието на жените. Провокира разсъждения за различните аспекти на културата, за семейните отношения, за мъжа и за жената, за поколенията, за изкуството.

През декември в Пространство Сервантес беше представена изложбата и пърформънса „Домашна култура“, заедно с участничките в проекта от българска страна.            

Проектът www.lasmitocondria.com е разработен от творческия тандем „Лас Митокондрия“:Мария Анхелес Вила – Алисия Ереро: две испанки, които се срещат във Валенсия, дълго време след запознанството си. По това време Алисия учи балет и хореография, а Мария Анхелес завършва обучението си по изобразително изкуство и вече представя първите си изложби в Италия. 

Един ден двете се уговарят да пият чайи от тогава са неразделни. От 2008г. насам работят заедно в танцови представления, пърформанси, изложби и различни събития в Испания и Италия. През 2009 създават проекта Midriasis/Cajas Habitadas/Обитаеми кутии, разработен на базата на изследване на паметта и емоциите.  Творбите им са представяни в културното пространство L’'espai d'art в Гандия(Испания), Галерия Tossal във Валенсия, Центъра за съвременна култура в Елче(Испания), Международния фестивал MIM в Суека (Испания), Институт Сервантес в Рим,Къщата музей Mario Praz в Рим, Международния фестивал RIC в Риети(Италия), Internacionales BNL Италия, Музей Карло Билоти в Рим, Институт Сервантес-София и др.

Сподели в: