Дискусията на портала Lab for Culture

Цитати от дискусията "Икономически и социални ефекти от изкуствата в България" на европeйския портал за културно сътрудничество Lab for Culture:

1. „Какво трябва да се случи или какво трябва да направим, за да променим отношението на държавата и на обществото към изкуствата? Трябва ли да доказваме икономическите и социалните ползи от изкуствата или така има опасност да се плъзнем по плоскостта на инструментализиране на културата?”

2. „Винаги е имало и ще има хора, които ценят изкуството и такива,които не ги интересува, но го уважават. Тънката разлика е, че тук, повечето, които не ги интересува, не го уважават…И все пак ми се струва гадно да се налага да им доказвам, че има икономическа полза, заради която да го уважават”

3. „Простете за израза, не искам да обидя никого, но това е доста романтично виждане за изкуството и културата като сфери на духовност, която целият свят трябва да подкрепя, а самата тя с нищо и никому да не доказва своята ефективност. Мина това време”

4. „Нямам против икономическите ползи от изкуството като евентуално следствие. Имам много против обаче икономическите ползи от изкуството като водещ мотив за творчество или подпомагането му. Стойностното изкуство от лично моя гледна точка не е машина за пари.”

5. „В крайна сметка, изкуствата търсят подкрепа не за себе си, а за своите публики. Мисля, че това е важен акцент. Маркетингът е нужен не на твореца, а на публиката – странно ли ви звучи това? Нужен е и на държавата, но само на тази държава и това общество, което е осъзнало, че има нужда от образовани/културни граждани. Както се казва в един израз: "Ако мислите, че образованието е скъпо, пробвайте неграмотността…"”

Дискусията е на:
http://www.labforculture.org/en/community_groups/public/labforculture_community/public_forum_region_in_focus

А тук може лесно и бързо да се регистрирате:
http://www.labforculture.org/en/user/register

Сподели в: