Дисидент от Туркменистан е гост в първия клуб "Един свят" в Дом на киното

Фарид Тухбатулин посвещава живота си на опити да промени ситуацията в родната му страна, за да може да се завърне в земята на родителите си. Той е принуден със семейството си да напусне Туркменистан през 2003 г. и оттогава участва в проекти на световно ниво и ръководи програмата за Евразия на Амнести интернешънъл.

Защо поканихме за първия клуб "Един свят” в Дом на киното в София Фарид – дисидент, лежал в затвора за разбиранията си, активист еколог и борец за отстояването на човешките права и демокрацията?  За да имаме възможност да получим информация от източника. В първата информация за международния фестивал "Един свят” България 2008 г. се питахме дали има връзка между несъвместими неща като децата от Оздравително училище в град Вършец и диктаторът на Туркменистан Супармарад Ниязов. Оказва се, че такива връзки има и те реалност.

Първият клуб "Един свят” в Дома на киното 12 юни 2008 г. от 19 часа отваря врати за горещата прожекция на филма „Сянката на Свещената книга” на финландския режисьор и активист Арто Халонен. Той гостува с филма си на Първия международен фестивал за документални филми "Един свят” София 2008 от 7 до 11 май 2008 г. По време на престоя си у нас Арто продължи да търси връзки на българския бизнес с Туркменистан и попаднахме на странни съвпадения и на подозрения за нарушаване на човешките права от български институции заради икономически интереси.

Човешки живот е застрашен, а българските власти правят опити да екстрадират политически бежанец заради споразумения за газопровода от Средна Азия. В Туркменистан Анадурди го очаква това, което би очаквало евреин, гей или циганин, ако се върне във времената на Третия Райх.

На 12 юни 2008 г. в Дом на кинотоще се запитаме отново има ли връзка скалъпен опит за насилствено екстрадиране на гражданин на Туркменистан, политически имигрант в България  и завръщането на министъра на външните работи Ивайло Калфин от Туркменистан през септември 2007 г. Дали наистина сме свидетели на престъпление от алчност и лицемерие на много високо ниво и може ли нещо да бъде направено, за да не се допуска такива прояви на скрита жестокост и загърбване на всичко човешко? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим. За реални факти и безспорни доказателства ще разговаряме след прожекцията на филма с Фарид Тухбатулин, Анадурди и Тейгюл от Туркменистан.

Ще може да зададете своите въпроси. Ако съвпаденията се окажат свързани, въпроси трябва да бъдат зададени по високите етажи на властта, откъдето обикновено не идват отговори.

Сподели в: