Диригент, баронеса и майка – Любка Биаджони застава пред Оркестъра на Софийската филхармония

„Диригент, баронеса, майка и една от най-чаровните и силни жени с  неизчерпаема енергия – Любка Биаджони. Тя обича  музиката, музикантите и певците. Когато човек я гледа, не може да не живее с нея музиката. С точни диригентски и естетически красиви жестове тя анимира хор, солисти и оркестър, които дават всичко от себе си за да покажат красотата на музиката.Така човек желае една опера.”

На 15 май под нейното диригентсктво Софийската филхармония ще  изнесе концерт в зала “България” от 19.00 часа, като ще прозвучат произведения на  Антон Брукнер – Симфония No 5 си бемол мажор.

Любка има българо-италианска кръв, родена е в Рим, учила е в Музикалната академия в София, а сега живее в семейните замъци на Гутенберг в Германия. След гимназията Любка се колебае между музиката, философията и дори иска да се посвети на мисионерство при Майка Тереза. В крайна сметка надделява любовта  към музиката, кандидатства и я приемат в Музикалната академия в София.
След дипломирането си, ЛЮБКА БИАДЖОНИ специализира при световно-известните диригенти – Ленард Бърнстейн,  Карл Остерайхер, Фердинанд Лайтнер, Валери Георгиев,  Густав Кун и Иля Мусин. В продължение на 3 години  асистира на  Густав Кун  из цял свят.
Носител е на първи награди от Международните конкурси за диригенти

“ Виенски камерен орекстър”/ 1996/  и на  “Франко Капуана” в Сполето / 2002/.

От 20 години  концертира  из цяла Европа. Била е първи гост- диригент на Оркестър”Filarmonica Marchigana” в Италия. От 2010 е постоянен гост-диригент, а от март 2012 е диригент на  Софийската филармония.
 През 2000г заедно със съпруга си  е основател на Международния музикален фестивал “Herrenchiemsee”, Германия, където  всяка година концертира и поставя опери.
Под нейно диригентство Софийската филхармония в състав Национален филхармоничен оркестър и хор е реализирала три успешни участия в този февтивал с изпълнение на  Вердиевите опери “Набуко”/ 2008/ и “Фалстаф”/ 2011/ и на операта “Ариадна на Наксос” от Рихард Щраус / 2013/

Отзиви от пресата:
“Любка Биаджони  беше една изключителна изненада. Фрапиращо беше как тя наизуст, с толкова виталност успя да  координира пет различни групи от оркестър, хор и солисти, които бяха в залата.”

Сподели в: