Динамика в диалога в СГХГ

На 27 септември 2007, четвъртък, 18.00 часа в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) се открива изложбата "Динамика в диалога". Оранизира се в чест на 30-годишния юбилей, с цел да се възсанови духа на първата експозиция в галерията. Организаторите се надяват този акт да предостави възможност за диалог на поколенията и за един пълноценен анализ на развитието на българското изкуството.

В изложбата са включени 160 живописни и скулптурни произведения на десетки български художници. Ще споменем само някои имена: Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Сирак Скитник, Вера Недкова, Елена Карамихайлова, Иван Лазаров, Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Стоян Сотиров, Илия Петров, Лика Янко, Димитър Казаков, Найден Петков, Светлин Русев, Магда Абазова, Генко Генков, Георги Баев и много други.

Софийската градската художествена галерия е създадена през 1928 г. Десетилетия наред тя няма свое изложбена пространство. Получава го едва през 1973 г. на настоящия адрес на ул. Ген. Гурко 1. След период на преустройство и обособяване на изложбени зали и хранилища се открива и първата изложба през 1977 г.

По това време колекцията наброява 2 607 произведения, разпределени в три фонда – живопис, графика и скулптура. Тези творби и днес са основният стълб на музея. Изложбата от 1977 г. включва някои от най-представителните за историята на българското изкуство произведения от 20-те до 80-те години на 20-ти век. В продължение на няколко години тази експозиция единствено се обновява и допълва.
 
Изложбата ще продължи до януари 2008

Сподели в: