Димитър Чолаков – с голяма награда за живопис

Димитър Чолаков получи голямата награда за живопис за творбата си “Падащи хвърчила” на финалната конкурсна изложба “Национални награди Алианц България 2008”. Голямата награда за скулптура бе присъдена на Ангел Станев за “В памет на Константин Павлов”, а голямата награда за графика бе дадена на Велико Маринчевски за цикъла “Sydare”. Днес в залите на СБХ – София (ул. “Шипка” 6) бе открита заключителната изложба – конкурс, която ще продължи до 9 декември 2008 г.

Творбите бяха оценявани от жури, с председател – Светлин Русев и членове – Георг фон Гумпенберг (член на ръководството на Фондацията за култура Allianz и отговарящ за колекцията от произведения на изкуството в Мюнхен), Ивайло Мирчев (председател на СБХ), Аделина Филева (директор на Софийската художествена галерия), Георги Чапкънов, Иван Газдов и Румен Скорчев.

Предстои отпечатването на каталог, в който освен репродукции ще има и текстове на български и английски език, казаха организаторите.

Всички наградени на регионалните и на националната изложба ще покажат своите творби на специална изложба в Мюнхен, обяви пред журналисти Георг  фон Гумпенберг. Тя ще бъде в централата на холдинга там, където работят над 3000 души. “Специално избрахме това място, а не галерия, защото сме убедени, че така даваме възможност на всички хора да видят тези произведения на изкуството”, уточни Георг  фон  Гумпенберг. А заместник-министърът на културата Иван Токаджиев допълни, че след това такива изложби може да има и в други градове на държави от ЕС.

Още по темата

Сподели в: