Димитър Христов: Един автор трябва да изразява себе си без да се взима много насериозно

Веднага прави впечатление, че Димитър Христов е човек с различно светоусещане – той живее с музиката и тя оживява покрай него. Усмихнат и ведър, Митко говори за своето изкуство като за скъпа рожба, която трябва да бъде внимателно обгрижвана и отглеждана с много обич. Зад гърба си Димитър Христов има богат опит в областта на фолклора – като дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл “Пирин” той е посветен на традицията, но едновременно с това има изразен вкус към експеримента. През 2002 г. Митко се присъединява към Кирил Добрев (барабани и програминг) и Костадин Генчев (кавал) които основават група “Булгара”. Те използват дръм енд бейс, фънк и броукън бийтс, за да подчертаят хармоничната красота на българския фолклор. Ярки и иновативни, композициите на “Булгара” са оценени по достойнство от публиката на множество родни и световни фестивали, носейки огромен емоционален заряд. В “Булгара” Димитър Христов опъва струните на тамбурата. За този и за останалите си разностранни проекти Митко разказа в това интервю, дадено специално за читателите на Kafene.bg.

Здравей Митко, след броени дни ще се случи големият великденски концерт – на 11 април в зала 1 на НДК, който ще събере на една сцена все изключителни изпълнители като “Булгара”, “Ева квартет”, Милен Иванов и Даниел Спасов. Какво да очакват зрителите от тази уникална среща?
За първи път правим концерт в подобен формат, което за мен е едно огромно предизвикателство. И трите групи имат иновативен подход към фолклора и начина му на представяне, което ги прави водещи в жанра. Зрителите ще имат възможност да чуят изпълнения на “Булгара”, “Ева квартет” и “Двуглас” с най-новите си бутикови парчета.

Ще видим за първи път и ново фолклорно танцово шоу с горещото име “Огнени ритми”. С какво то ще е по-различно от останалите спектакли, базирани на българския фолклор и които се приемат много радушно от българската публика – тези на ансамбъл “Българе”, на Нешка Робева, Лили Игнатова?
“Огнени ритми” е спектакъл със съвременен стил, визия, хореография и танцова лексика по идея на продуцентите на AРТ БГ – Даниел Стефанов и Петър Харалампиев, прекрасно реализирана от Живко Иванов – мой стар приятел от АМТИИ Пловдив, с когото отдавна мечтаем за такъв проект. И той вече е налице. На 11 април ще се изиграят само две от частите, тъй като имаме идея за специална реализация на целия спектакъл в края на есента.

Ти си автор на музиката към шоуто. Класически фолклор ли звучи в него или преобладава твоето творческо виждане за българската музикална традиция?
Идеята за това как да звучи музиката беше дискутирана дълго време както с Живко, така и с продуцентите. Всички искахме спектакълът да бъде алтернатива, а не копие на вече съществуващи трупи. Музиката е авторска, подчинена на фолклорната естетика, но поднесена по един съвременен начин на звучене и интерпретация на традиционните ни инструменти. За това голяма роля изиграха моите колеги и приятели участвали в записа- К. Генчев, Р. Костадинов, Н. Белева, С. Бакалова и Р. Митов. Не сме наслагвали нищо в музиката. Всичко е направено да се изсвири на живо в реално време, което ни прави изключително мобилни и атрактивни.

Какви са твоите търсения като композитор и изпълнител? Какво ти е повлияло най-силно и от какво се вдъхновяваш?
Последните три години бяха подчинени само на работата ми в ансамбъл “Пирин” като главен художествен ръководител и сега съм щастлив, че имам достатъчно време, за да се занимавам с творчество. Винаги сам твърдял, че когато човек има да каже нещо, той е длъжен да го направи. А когато говори без да е необходимо, може само да внесе смут и суета в разговора. Същото е и в изкуството. Един автор трябва да изразява себе си, своите мечти, своите реалности, без да се взима много на сериозно. Аз лично се опитвам да бъда обективен в работата си. Търся различни музикални форми и решения, които да отговорят на въпросите ми за съвременната естетика на времето, в което живеем.

Върху какво работиш в момента
?
Работя върху няколко проекта, различни по характер и формат – музика за Националния балет на Русия – “Игор Моисеев”, за нов спектакъл на ансамбъл “Тракия”, за три премиерни заглавия на Благоевградския театър и други.

Група “Булгара” е един от твоите проекти, който се радва на голяма популярност и внимание сред младата публика у нас и зад граница. Новаторският поглед към фолклора ли е основната причина на успеха ви според теб?
“Булгара” е не просто група. Тя е жанр, движение, мислене, начин на живот, на общуване, мода, човешки взаимотношения И малко бутикова музика…

От известно време в редиците ви виждаме едно ново лице – гъдуларката от ансамбъл “Филип Кутев” Христина Белева, която наследи Даринка Цекова. Изглежда дамското присъствие е задължителен елемент от пъстрата палитра на “Булгара”?
Не, не е задължителен елемент, но така се случва откакто е създадена групата. Христина е един очарователен музикант с усет за ансамблово музициране. И откритие с неповторим женски чар, което я вписва перфектно в нашия формат.

Албумът “Меча сватба” бе издаден през 2005 г. – преди цели четири години. Можем ли в скоро време да очакваме нов албум на група “Булгара”?
В момента готвим втория си албум като влагаме много прецизност в реализацията му, но за това ще говорим повече когато е готов. Само ще кажа че ще излезе до края на годината и ще е по-добър от първия.

Името на “Ева квартет” често пъти се споменава заедно с това на “Булгара”. Каква е връзката помежду ви?
“Ева квартет” са най-добрият женски вокален камерен ансамбъл, разнесъл славата на българската песен из целия свят. Това е основната връзка да работим заедно, а другото е семейна тайна.

Какво е твоето послание към любителите на стойностната българска музика?
Слушайте, купувайте, ходете на концерти на хубавата българска музика. Не забравяйте, че тя е направена за всеки един от вас и носи своето послание за красота и естетика от съвременен тип.

Повече за Булгара можете да научите тук:
http://www.myspace.com/bulgaragroup

За Ева квартет
:
http://www.myspace.com/evaquartet

Сподели в: