Димитър Маринков и изложбата му "Почти-там преживяване"

Изложбата "Почти-там преживяване” показва 10 живописни творбина Димитър Маринков, създадени през последните три години. Картините са изложени в сградата на Национален дарителски фонд „13 века България.

Тя няма амбиция да прави внушения от единно смислово и идейно естество и няма тематичен или ретроспективен характер. В произведенията на художника Димитър Маринков се натъкваме на проекции от различен характер, комуникативност в различни посоки, социална ангажираност, ирония, многообразие от идеи и търсения в контекста на стилистично единство и баланс в подбора на изборните средства. Видимо е желанието на художника смело и честно да търси решения на трудни художествено-пластични проблеми като пресъздаване на усещане за движение и динамика, статика, меланхолия и експресивност, социално послание. Можем да оценим по достойнство способността на автора умело да съчетава езика на сатиричното и провокативното с константни величини като „пътя” във философски план и пътуването като метафора за човешкия живот.
 
Авторът не крие своя афинитет към някои течения в изобразителното изкуство, появили се в началото на двадесети век, вдъхновени от подсъзнателното, приказното, съня.

„Почти-там преживяване” термин зает от психоанализата, характерен с изплуването на спомени от места и събития, на които никога не сме присъствали (реинкарнацията) , но изваден от контекста на науката би могъл да отрази парадоксалната същност на човешката природа, представите ни за време, пространство и движение, въжделенията към  поставените цели, разочарованията, неповторимостта на момента, усещането за непосредствена близост до обекта на желанията който непрекъснато ни се изплъзва, мисълта за покорения връх която винаги е по вълнуваща от самото преживяване. 

Димитър Маринков е роден през 1977 г. в София. Завършва Национална художествена академия специалност „Сценография” при проф. Светослав Кокалов. Автор е на сценографията към три театрални постановки и зад гърба си има две самостоятелни изложби.

Място: кв. Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ №1
Изложбата ще продължи до 11 март

          
                                       
                                                     11 февруари – 11 март, 2014 г.

Сподели в: