Димитър Иванов и Саркис Закарян свирят с AGBU Sofia Chamber Orchestra

Концертът с диригент Бедрос Папазян от програмата на Европейския музикален фестивал е на 6 юни в зала „България“

На 6 юни, от 19.30 ч. в зала "България" ще се състои концерт на AGBU Sofia Chamber Orchestra с диригент Бедрос Папазян. Солисти ще бъдат двама изявени български музиканти с голяма международна кариера – пианистът Саркис Закарян и цигуларят Димитър Иванов. Програмата на концерта предлага творби от епохата на Класиката и Романтизма, както и първата част – „Пролет“ от прочутия танго цикъл „Годишните времена на Буенос Айрес“ (Estaciones Porteñas) от Астор Пиацола, която ще прозвучи на финала на събитието.

Концертът се организира и със съдействието на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – София. Това е една от последните прояви в Европейския музикален фестивал 2014, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Идеята на този концерт е да приобщим широка публика с популярна и интересна програма, която нарекохме „Класично и романтично“. Това споделя диригентът Бедрос Папазян по повод на предстоящия концерт. „Светоусещането на съвременния човек се променя и ние, музикантите, трябва да търсим различни форми, за да достигнем до публиката.“ споделя още той. Диригентът и музикален директор на “AGBU Sofia Chamber Orchestra” Бедрос Папазян започва своята музикална кариера в Софийската филхармония. През 1981 г. той основава ансамбъл „Оркестрал”, с който осъществява цикли от концерти и редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия. “AGBU Sofia Chamber Orchestra” е създаден през 2006 г. и развива активна концертна дейност.

Музика от В. А. Моцарт е включена в първата част на концерта на 6 юни. Освен увертюра от операта „Идоменей“, с която ще започне програмата, ще бъде изпълнен още и забележителният Концерт за пиано и оркестър №27 от Моцарт със солист Саркис Закарян, който живее в Лондон. Пианистът е след най-изявените български музиканти през последните години, носител на множество награди от международни конкурси. Закарян е възпитаник на Кралската академия по музика в Лондон, която той завършва с отличие, и е изнасял концерти в престижните зали Уигмор хол, Purcell Room и St. Martin-in-the Fields.

Втората част на концерта на 6 юни е посветена на Романтизма. Тя ще започне с популярния „Тъжен валс“ от Ян Сибелиус, след което публиката ще се наслади на един от най-красивите цигулкови концерти от 19-и век – Концертът от Феликс Менделсон Бартолди. Солистът Димитър Иванов е познат на българската публика от блестящата му изява с Оркестъра на Класик ФМ радио през 2012 година, когато той участва в цикъла „Музиката на Америка“. Димитър Иванов е първи концертмайстор на оркестъра на Операта във Франкфурт – Museumsorchester Frankfurt. Наред с това, той има много изяви като солист с големи симфонични оркестри в Европа. От сезон 2010-2011 цигуларят се занимава с преподавателска работа във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Берлин, като асистент в класа по цигулка на своя бивш професор Улф Валин.

Билети за концерта на 6 юни от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на TicketsBG.

Допълнителна информация за изпълнителите:

Бедрос Папазян е диригент и музикален директор на “AGBU Sofia Chamber Orchestra”, основан през 2006 година. Творческата му биография е свързана със Софийската филхармония, както и с основаните от него ансамбъл „Оркестрал”- София, дамски ансамбъл ”Melody”, вокален ансамбъл „Harmony’, Филхармоничен струнен квартет, квартет „Еолина” и редица други ансамбли и състави.

Със състава на Филхармонията Папазян е от 1970 г. и е посетил всички европейски столици и държави, както и САЩ, Мексико, Япония, Сингапур, Корея, Тайван и Турция. Свирил е на такива престижни сцени като “Карнеги Хол” – Ню Йорк, “Кенеди център” – Вашингтон, “Роял Фестивал Хол” – Лондон, “Концертгебау” – Амстердам, “Музикферайн” – Виена, Болшой театър и зала „Чайковски” – Москва. Свирил е в Берлин, Бон, Рим, Милано, Мадрид, Париж, Атина, Прага, Варшава и много други.

Б. Папазян е основател и диригент на ансамбъл “Оркестрал” – София през 1981 година. С този оркестър той е осъществил цикли от концерти, редица турнета във Франция, Германия, Австрия, Турция, Гърция, Италия.

Участвал е във фестивалите “Варненско лято”, “Аполония”, “Софийски музикални седмици”, “Зимни музикални дни” – Пазарджик и други.

Гостувал е на симфоничните оркестри на Видин, Пазарджик, Сливен, Камерна опера Благоевград, Симфоничен и камерен оркестър – гр. Ниш.

Реализирал е компактдискове на “Арменска литургия” от Екмалян, Джоузеф Суза – маршове за духов оркестър, Джоузеф Суза – маршове за симфоничен оркестър, диск с музика за две флейти с музика от Вивалди, Чимароза, Дьовиен.

Записвал е интеграл на концертите от Моцарт за валдхорна с френския валдхорнист Даниел Бург, концерти за валдхорна със Стефан Кънчев. В националното радио “Реквием” за 12 контрабаса от Емил Табаков и Коледни арменски църковни песнопения с отец Месроб.

От 1993 до 2000 г. Бедрос Папазян е изпълнителен директор на Софийската филхармония.

Цигуларят Димитър Иванов е роден в София. През 1981 г. семейството му се премества да живее в Германия, където той започва да учи цигулка при Георги Тилев. По-късно негови учители са проф. Григори Жислин (Вюрцбург), проф. Мириам Фрийд (Блумингтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин).

Димитър Иванов е печелил награди от множество международни цигулкови конкурси като „Хенрик Шеринг” (Мексико), „Андреа Постачини” (Италия), „Йоханес Брамс” (Австрия), „Родолфо Липицер” (Италия), „Герхард Ташнер” (Берлин).

Като солист той свири с различни оркестри, сред които Радио-симфоничния оркестър на Краков, Симфоничния оркестър на Нюрнберг, Вюрцбургската филхармония, Концертхаус-оркестър Берлин, Orchestra del Teatro Lirico di Cagliari, Оркестър на Франкфуртската опера, Berlin-Brandenburgisches Sinfonieorchester и др.

От 2002 г. той е член на ансамбъл Ensemble Incendo Berlin, с който записва три компакт-диска.

От 2005 до 2008 г. музикантът заема поста Първи концертмайстор на Orchestra del Teatro Lirico di Cagliari в Италия.

През 2008 г. Димитър Иванов става Първи концертмайстор на Museumsorchester Frankfurt – оркестърът на Операта във Франкфурт на Майн, Германия.

От сезон 2010-2011 Димитър Иванов преподава като асистент във Висшето училище по музика „Ханс Айслер” в Берлин, в класа по цигулка на своя бивш професор Улф Валин.

През 2012 г. Димитър Иванов участва с голям успех в цикъла „Музиката на Америка“ на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Роден във Варна през 1978 г., пианистът Саркис Закарян учи първоначално в Музикалното училище „Д. Христов“ при М. Савова. Той продължава обучението си в Лондон при проф. П. Тох в Музикалното училище „Пърсел“ и в Кралската академия по музика, където работи с професорите М. Курчио и Д. Мерле.

След завършването си в Кралската академия по музика с отличие, Саркис Закарян започва изпълнителската си кариера в Обединеното кралство и в чужбина. Неговият дебютен рецитал през 2005 г. в лондонската зала Уигмол хол е високо оценен. След препоръка от пианиста Фу Цонг, е поканен да посещава Международната академия по пиано Lagodi Como в Италия, където има възможността да работи с прочути артисти като Л. Флайшер, К. Франк, Фу Цонг, Д. Башкиров и Ч. Роузен.

Саркис е носител на множество награди от конкурси в Обединеното кралство. Свири в зали като Purcell Room и St.Martin-in-the Fields и е канен за солови рецитали и камерна музика на международни фестивали като Festival der Kunste в Германия, the Glories of the Keyboard в Манчестър и Варненско лято. Участва като член на журито на Втория международен фестивал на изкуствата La Paon Lamineux във Варна през 2006 г. Интересът му към съвременната музика го довежда до вълнуваща среща с естонския композитор Арво Пярт, след която Саркис прави премиери на негови композиции в Лондон, които се предават по радио БиБиСи 3.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

 

Сподели в: