Димитър Желев – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Бих искал да се популяризират повече произведения, вдигащи завесите над мрачните и непознати табута в обществото.

Димитър Желев е един от 5-мата победители в конкурса за кратък разказ "Смелостта е началото на победата", оргазиниран от Kafene.bg и Audioknigi.bg.

Представете се за нашите читатели.
На 29 години съм, от гр. Габрово. Покрай професията и ежедневното пътуване нямам много време да пиша и дори да чета книги. В годините, прекарани в университета, имах възможност да се пробвам с кратки разкази в англоезични форуми в интернет. Езиковата бариера естествено бе проблем и прекъснах за няколко години. От скоро подарявам на приятелката ми кратки истории и ми допадаше идеята тя да е единствената ми публика. Именно тя намери този конкурс, който е и първи за мен. Определено няма да е последен.

Лесно ли намерихте сюжет за разказ по темата "Смелостта е началото на победата"?
Сравнително бързо намерих сюжет по темата на конкурса. Хубаво е да се покаже какво може да промени отделния индивид, независимо колко слаб или малък изглежда. Исках това да е история, която да може да вдъхнови мен самия. И същевременно история, която да покаже красивото и в най-мрачните моменти.

Може ли да кажете за себе си, че сте смел човек?
Аз съм смел, но не достатъчно, затова бих желал да чета повече произведения на тема, близка до тази от конкурса.  

Какво е писането за вас? Вярвате ли, че литературата може да промени читателя?
Писането е удоволствие. Построяването на въображаем свят е неповторимо преживяване за всеки автор, а възможността читатели да се разходят в този свят, да му гостуват, когато пожелаят, да се сближат с отделни герои в него, е нещо магическо. А добре разказаната история е най-лесният за усвояване начин за предаване на послание. Затова литературата е могъщ способ за промяна на мисленето на читателя. Не познавам човек, който да е останал същият, след като е прочел хубава книга.

От какво има нужда съвременната литература?
Трудно ми е да кажа от какво има нужда съвременната литература, защото не съм имал възможност да се запозная с творчеството на достатъчно съвременни автори. Все пак смятам, че би било интересно да се популяризират повече произведения, вдигащи завесите над мрачните и непознати табута в обществото. Съзнанието на повечето хора има отчайваща нужда от малко гимнастика и нови хоризонти.  

Вижте още:

Видео от награждаването вижте тук.

Интервю с Нина Дончева – Нина Дончева – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Чуйте разказите-победители в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Сподели в: