Дима Дамянова: Бих се радвала на повече дизайн от дървета и пространства

Дима Дамянова за работата й като художник и дизайнер, върху илюстрациите на книгата „Приказки за злояди деца“ на Красимир Дамянов. Благодарим на Дима за отделеното време и й пожелаваме много професионални успехи.

Според Вас има ли място и възможности за развитие за младите дизайнери у нас?
Стига да имат идеи и желание да ги реализират и късмет да намерят някой който ги подкрепя. Важното е да чувстваш, че усилията ти не са безсмислени, а смисъл можеш да намериш в много неща, стига да искаш.

Разкажете ни за работата Ви по книгата на Красимир Дамянов „Приказки за злояди деца“? Кое беше най-предизвикателно? Доволна ли сте от крайния резултат?
Започна като на шега. Тази книжка вече е била публикувана 1989 година с илюстрации от Кирил Мавров, но аз си ги представях другояче, дори по късно като разлиствах първото издание се чудех къде са някои илюстрации, а те били в главата ми. Така че предложих на баща ми да ги извадим на светло, мисля че добре се получи. Доволна съм, естествено винаги може по добре.

Къде е мястото на дизайна в днешния ден?
Бомбардират ни с представата за дизайна, който е навсякъде и във всичко, за мен тази дума е малко претенциозна, та знам ли къде му е мястото, сигурно на тавана (смее се). Сега сериозно, ами май в списанията за дизайн…за жалост. Много бих се радвала на повече дизайн от дървета и пространства, не само лъскави витрини.

Върху какви проекти Ви се иска да работите?
На първо място забавни или поне с голяма доза хумор. Най вече реални. (смее се) 

Какво си пожелавате за 2012-та?
Здраве естествено, простор и приключения безброй…

Още по темата на Kafene.bg:

Красимир Дамянов: Книгата доказва своята непреходност

Сподели в: