Димана и Георги от 73 СОУ: Четенето е удоволствие

Шестокласниците Димана и Георги от 73-то СОУ споделиха свои мисли за четенето на фестивала "Чети с мен", провел се днес, 6 юни в Градската градина в София (Георги е първият отляво). Шумната групичка не спираше да говори за книгите, които си бяха избрали – български фолклорни приказки, Шерлок Холмс и фентъзи.

Какво е четенето за теб?
Четенето за мен е нов свят, влизаш в историята и се запознаваш с героите. Научаваш нови неща. Книгата те обогатява и културно. Четено е много специално и индивидуално, защото всеки харесва различни неща. Затова има толкова голямо разнообразие от книги.

Вкъщи всички ли четете? Говорите ли си за книги?
Да, баща ми най-много, но и майка ми не заспива без книга. С нея често четем едни и същи книги и след това ги обсъждаме.

Днес какво си избра?
"Лабиринт. Невъзможно бягство" от Джеймс Дашнър. Харесвам също "Игрите на глада" и "Дивергенти".

Има ли разлика, когато четеш задължителната литература за училище и книгите, които ти си избираш?
Да, за мен има огромна разлика. Много е важно да четем нещата от учебната програма, защото са от нашия фолклор и класика. Но аз харесвам съвсем други неща. Въпреки това мисля, че не може да си българин и да не си запознат с българската литература, с класици като Христо Ботев и Иван Вазов.

Какво ще пожелаеш на твоите ученици?
На тези, които не четат ще пожелая да се влюбят в четенето. На останалите – да не спират да четат.

Георги:
Четенето обогатява речника. Чрез него се пренасяме в паралелен свят, който е като реален и в него всичко е възможно. Книгата е учител, защото ни дава примери и опит за живота.

Сподели в: