Дивисадеро“ от автора на „Английския пациент““

На 3 декември издателство ЕРА издаде на пазара книгата Дивисадеро от автора Майкъл Ондатджи, популярен у нас с книгата си Английския пациент.

Дивисадеро е роман за непосилната любов във всичките й измерения: синовна, братска, първа, последна, съпружеска, приятелска, болезнена, греховна. Роман за освобождаващата принадлежност към място, време и хора – и за ограничаващата несвързаност с нищо и никого. За духовното родство, което поражда физическо, и за физическото родство, което поражда духовно. За това кое надвива в живота ни и при какви обстоятелства. За околните като огледала, чрез които разпознаваме себе си. За причините да търсим себе си в другите и да се крием чрез тях. За изкуството като убежище.

Майкъл Ондатджи
е роден в Шри Ланка на 12.09.1943 г. Потомък е на холандка и индиец, учил е в Англия и Канада. Произходът и преплитането на различни културни влияния обикновено се сочат като една от основните предпоставки за подчертаната му склонност към иновации по отношение на формата. Характерна особеност на неговите сюжети е принципът на отраженията, където паралели и съвпадения се съчетават в сложна тъкан от взаимовръзки и ненатрапчиво се уплътняват, пренареждат, разделят и свързват.

Артистичната му сетивна изтънченост, с която разгръща пъстра палитра от човешки характери и съдби, наред с икономичния му лиричен език го превръщат в един от най-изявените белетристи на Северна Америка и най-издавания съвременен канадски автор по света. Въпреки че за широката публика е по-известен като романист, творчеството на Ондатджи обхваща също мемоарна проза, поезия, литературна критика. През 1992 г. става първият канадски автор, удостоен с най-престижната литературна награда "Букър" – за романа "Английският пациент", повлиял на цяло поколение читатели и писатели. Едноименният филм печели девет награди "Оскар".

За Ондатджи обикновено се казва, че поставя под въпрос границите между жанровете, но при него това важи за всякакъв род граници – между причина и следствие, между минало и настояще, между хора и самоличности, между няколкото самоличности на всеки от нас. В неговите романи границите не функционират като пределни линии, а като подвижни оси за очертаване на симетрии.

Това важи в пълна сила и за най-новия му роман – Дивисадеро, който се посреща с огромен интерес от страна на публиката и критиката. Филмовите права са вече откупени и вероятно скоро ще станем свидетели на нов мултимедиен феномен.

Сподели в: