"Диамантът на Венеция" ни връща във Венеция през 1604 г.

Диамантът на Венеция” от Кейти Хикман (издателство "Кръгозор") е история за действително съществувал и мистериозно изчезнал диамант. Книгата е продължение на „Тайната порта” от същия автор.

Действието води от куртизански покои до тайни игрални зали във Венеция, от султанския харем до уединен манастир, по следите на пътуваща трупа акробати и носената от тях неподозирана тайна.

Един от главните герои в двата романа е Пол Пиндар, чийто прототип е живял в началото на 17. век. В „Диамантът на Венеция“ Кейти Хикман засяга действителни събития от неговия живот. След като напуска Константинопол, той се сдобива с голяма колекция бижута, част от която е „Синевата на султана“ – диамант толкова голям, че бил известен като „Великият диамант на Пиндар“ или „Диамантът на Венеция“. За разлика от останалите ценности, Пиндар никога не продава диаманта. Едва на преклонна възраст го дарява за кауза на монархията. Диамантът е отнесен в Антверпен, където е продаден само за четвърт от истинската си стойност, и след това не се чува нищо за него.

„Много се заинтригувах от тази история, споделя авторката. След като я прочетох, веднага осъзнах, че трябва да я превърна в роман. Много мислих къде лежи границата между художествена измислица и действителността. Мисля, че отговорът е, че фикцията започва там, където свършат историческите факти, които са ни известни. Няма повече информация за великия диамант „Синевата на султана“, освен тази, че Пол Пиндар го е притежавал. Но как е попаднал в ръцете му и защо никога не се е разделял с него до края на живота си, когато решава да го дари? Това са все въпроси, на които само писател може да отговори…”

„Синевата на султана“. Никога на този свят не е имало диамант като този… той притежава много сили – ако е даден доброволно, предоставя огромна защита на приносителя си, на добрия човек прави големи добрини и сбъдва желанието на сърцето на този, който го притежава.

Венеция, 1604 г.
Из средите на комарджиите и куртизанките в града плъзват слухове за рядък и безценен диамант, дошъл от Константинопол. Търговецът Пол Пиндар е убеден, че има връзка между скъпоценния камък и съдбата на изчезналата му годеница Силия Лампри. А единственото желание на Пол е да намери своята любима! Обсебен от тайнствения диамант, той успява да си осигури място в игра на карти с високи залози и награда – „Синевата на Султана“, като пренебрегва предупрежденията за опасност на своя служител Джон Карю и на куртизанката Констанца.
В богат манастир на един от островите във венецианската лагуна сестра Анета, новопостъпила монахиня, е единствената, която е виждала „Синевата на султана” и знае как се е озовал във Венеция. Един ден тя се сблъсква с Джон Карю, който обича да съблазнява млади монахини и тайно ги посещава в килиите им. В негово лице Анета вижда човек, който може да я отведе до Пол, за да изпълни тя последното желание на приятелката си Силия, а Карю открива в манастира повече от това, което е очаквал…

История за порок и хазарт, за алчност и благородство и за любовта, която преодолява всички препятствия – дори и смъртта…

Цена: 16,00 лв.
Меки корици
Страници: 312
Преводач: Антоанета Дончева-Стаматова

Откъс от книгата прочетете тук.

 

Сподели в: