"Дзифт" участва на фестивал в Турция

Българският филм "Дзифт", събрал най-много зрители в салоните през последните години, ще се състезава в поредният филмов фестивал, този път в съседна Турция.

Международният филмов фестивал в Истанбул ще продължи до 19 април 2009г., като филмът на Явор Гърдев ще се състезава с 12 филма, които влизат в раздела за чуждестранно кино, като призът е "Златното лале", придружен от награда от 30 000 долара. В този раздел ще се състезава филмът "Мляко", продукция на Турция, Франция и Германия, който бе отличен на кинофестивала София филм фест. Конкуренти на "Дзифт" са също "Румба", "Лятно време", "Стая" и други.

Председател на международното жури на тазгодишното 28-мо издание на фестивала е сръбският режисьор Горан Паскалевич. Фестивалът има две състезателни програми – за турски филми и за чуждестранно кино. В рамките на програмата на феста, киноманите ще имат възможност да видят над 200 филма в общо 10 различни киносалона на Истанбул.

Преди броени дни "Дзифт" и филмът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" взеха няколко награди на Международния филмов фестивал във Вилнюс. Филмът на Стефан Командарев взе две награди – Голямата награда за най-добър филм на фестивала и Наградата за най-добър актьор на Мики Манойлович. Явор Гърдев получи лично приза за най-добър режисьор с филма си "Дзифт". Така двата ни водещи филма от последната година за първи път триумфираха заедно на един фестивал.

Показват "Дзифт" на фестивал в САЩ

 

 

Сподели в: