Джулай Джаз и Европейската година на междукултурния диалог 2008

Вчера, 30. 01. 2008 г., в Гранд Хотел София министърът на културата проф. Стефан Данаилов официално откри “Европейската година на междукултурния диалог 2008 в България”.

Представен бе Националният проект за Европейската година на междукултурния диалог и програмата за дейностите в рамките на Годината. 9 са номинираните проекти, включени в Националния проект, един от които е и фестивалът “July Jazz Smolyan” с неговата богата програма. Инициативите, които тази година Фондация “Джулай Джаз” ще предложи на своята публика включват уърк-шопове и арт-ателиета за деца и възрастни.

“Това е голяма чест за Фондацията, сподели Пепа Пенева – директор на фестивала. Подкрепата, която Министерството на културата и Европейската общност ни гласува, показва колко важна и значима е нашата роля не само за Смолянския регион, а изобщо за България. Радваме се, и от сега заявяваме, че има защо да посетите Смолян това лято.”Българският Национален проект
в рамките на Европейската година на междукултурния диалог е наречен “Къща” като символ на обединението, стремежа към диалог и толерантност в мултиетническото общество. Проектът акцентира върху междукултурния диалог в различните краища на България. Предвиждат се и съвместни международни прояви, чрез които чужденците да открият българското.

Планираните дейности са разделени тематично според отделните помещения в традиционната българска къща. В “библиотеката”, например, са концентрирани дейностите, свързани с изследователски и издателски проекти, в “кухнята” ще се популяризират традиционните кухни на различните етноси, живеещи съвместно в България, в “дневната стая” ще бъдат организирани срещи и дебати, посветени на междукултурния диалог и т. н. Вече се работи по официалния сайт на Проекта, от където бихте могли да черпите допълнителна информация.

Инициативата Европейска година на междукултурния диалог 2008 (www.dialogue2008.bg ) цели да популяризира междукултурния диалог като средство за подобряване на съвместното съжителство и разбирателство между народите, както и да подчертае значимостта на различните форми на културно изразяване на отделните страни членки на Европейския Съюз. Съхраняването на различията в културните традиции на отделните народи е един от фундаменталните принципи на обединена Европа.

Сподели в: