Джо Лин Търнър на рокфеста в Берковица

Джо Лин Търнър е добре познат на почитателите на съвременния хард рок. Той стартира музикалната си кариера като вокалист и китарист на групата Fandango в края на 70-те години на миналия век, с които издава 4 албума.

През 1980 е забелязан от Ричи Блекмор, който го кани да замени Греъм Бонет в Rainbow.

През 1985 Джо издава първия си самостоятелен диск "Rescue You", а през 1988 се присъединява към  групата на Yngvie Malmsteen за  "Odyssey", "Live in Leningrad" и "Trial by Fire", като междувременно прави вокали и композира за звезди като Bonnie Tyler, Billy Joel, Cher и Michael Bolton.

Новият албум "Second Hand Life" е в мелодичен  хард-рок стил, звучащ  доста носталгично.

Днешните вокалисти на групата Brazen Аbbot са:  Джо Лин Търнър, шведският изпълнител Ерик Мертенсон, по-добре познат от изпълненията на Eclipse, Гьоран Едман, известен от някои от албумите на Yngwie Malmsteen’s Band, както и вокалиста Тони Харнел, записвал заедно с Westworld и Riot. Останалата част от групата са Нелко Коларов на клавиши, Уейн Беркс на бас, Матияс Нутас на барабани.

Джо Лин Търнър, добре дошли в България на зелената тучна поляна "Пашината" в Берковица, как се чувствате на нашия музикален хоризонт? Тук сте в отбрана компания с българските "Б.Т.Р" и Васко Кръпката?

Да, приятна е тази компания, чувствам се като в свои води.

С какво Ви привлече тази музикална дестинация?

Смятах, че концерта тук ще бъде по-интересен. Освен това исках да направя концерт с "Брейзън абат". За втори път идвам тук, бях преди 4 години във Варна и София с моя приятел Николо Коцев, той е създателят, бащата на групата. В Берковица съм очарован от тази свобода, която витае във въздуха. Има някакво космическо звучене.

Изминахте един дълъг звезден път от времето на "Дийп Пърпъл", какво е останало у Вас като отпечатък?

Имам много спомени. Работил съм с Ричи Блекмор. Активната ми кариера след 2000-та година продължава с Глен Хюз. Трябва да призная, че животът ни беше много богат. Спомням си само хубавите моменти. Мисля положително.

Взривяватe публиката с "Can’t let you go", "Smoke on the water". Каква изненада да очакваме още?

Излезе новият ми албум "Second Hand Life". Опитвам се да балансирам между миналото и настоящето. Стоя си верен на стария стил, но се старая и да давам нов модерен материал на феновете си, с ново звучене, който да носи приятно настроение.

Вие предизвикахте екстаз у феновете си? Толкова рок и бира се изляха под пълна луна! Ще се върнете ли отново тук след такова шеметно изпълнение?

О, тази странa е много красива. Харесва ми природата, морето. Напомня ми на Дивия запад. Българите са много топли хора. Тук всичко е органично. Опитах фантастична храна – къпини, малини, яйцата са страхотни, за киселото мляко знам от преди, защото Николо Коцев ми е заквасвал и е много вкусно. Изключително удоволствие е, че мога да спя на отворен прозорец…

Снимки:

Лого: Легендарният Джо Лин Търнър даде автограф върху цялата си дискография, събрана от запален фен със същата прическа дошъл на рокфеста в Берковица.

1. Убийствени парчета забиха музикантите от "Брейзън Абът" миналата нощ на финала на "Беркрок 2007"

2. Местни фенове пробват да се сприятелят с Николо Коцев.

Сподели в: