Джошуа Бел и Шломо Минц – звезди в Европейския музикален фестивал 2016

От 1 септември започва продажбата на абонаментни карти за цикъл с 4 концерта от фестивала

Двама от най-големите майстори на цигулката от нашето съвремие Джошуа Бел и Шломо Минц ще гостуват на Европейския музикален фестивал догодина. Двамата ще изнесат концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио в рамките на форума, който ще се проведе от края на март до началото на юни 2016 г. От утре, 1 септември, на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ стартира продажбата на абонаментни карти за цикъл с 4 концерта от „Европейски музикален фестивал“.

Три години след първото си, запомнящо се гостуване у нас, Джошуа се завръща с голям концерт в зала 1 на НДК на 13 май 2016 г. Магнетичният цигулар ще си партнира на сцената с диригента Максим Ешкенази.

Без съмнение, Джошуа Бел е един от най-прочутите цигулари на своето време. Неговата сценична енергия, страст и разностранни музикални интереси са почти несравними в света на класическата музика. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Днес 47-годишният цигулар е концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света. През 2011 година той бе определен за Музикален директор на реномирания британски ансамбъл Academy of St Martin in the Fields (гостувал в ЕМФ през 2015). Ексклузивен артист на Sony Classical, Джошуа Бел е записал повече от 40 албума, отличени с престижните награди „Грами“, „Mercury“, „Грамофон“ и „Echo Klassik“.  Джошуа Бел свири на уникална цигулка Страдивариус от 1713 г. Gibson ex Huberman, която има забележителна история. Музикантът стана особено популярен с прочутия експеримент, осъществен по инициатива на журналиста Дж. Уайнгартен от в. The Washington Post. На 12 януари 2007 г. цигуларят свири за един час като уличен музикант, с нахлупена бейзболна шапка на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи в натоварения сутрешен час,  7 души се спират да послушат, а само един го разпознава.

През февруари 2013 година Джошуа Бел изнесе забележителен концерт в София, за който билетите бяха продадени цял месец преди събитието. Поради интереса на публиката, генералната репетиция за концерта също бе проведена в присъствие на публика, изпълнила до крайност зала „България“.

На 28 март „Европейски музикален фестивал“ 2016 ще бъде открит от друга голяма цигулкова звезда – Шломо Минц, вече добре познат на българските меломани. Той ще влезе в ролята на солист и диригент с програма от творби на Йохан Себастиан Бах, П. И. Чайковски и Б. Бритън.

Другите два концерта от цикъла също ще зарадват почитателите на първокласната класическа музика. Специално за фестивала очарователната певица Ина Кънчева подготвя нов проект заедно с Хора на софийските момчета и младежи, ръководен от Адриана Благоева. Те ще изпълнят арии и хорове от творби на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен, в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио и под диригентството на Георги Димитров. Концертът се посвещава на 260 години от рождението на Моцарт.  
В четвъртия концерт от цикъла софийската публика за първи път ще може да чуе цигуларката Мила Георгиева в камерна програма. До момента тя е изнасяла много концерти с оркестър в София, но не и камерна програма. Ежегодно тя участва в цикъл от камерни концерти в Щутгарт, където е концертмайстор на Радио симфоничния оркестър. След огромния успех на камерните й концерти във Варна (2013) и Пловдив (2014), сега цигуларката ще свири и за столичани, а неин партньор на пианото ще бъде Петър Петров.
Продажбата на абонаментни карти започва на 1 септември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Всички, които закупят абонаментна карта за 4-те концерта от „Европейски музикален фестивал“ могат да участват в томбола за 10 билета за концерта на Летиция Морено на 16 октомври 2015. Работно време на касата: понеделник – петък 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com. Закупилите абонаменти и за двата цикъла на Оркестъра на Класик ФМ радио ще получат специален бонус – книга от издателство „Бард“.

Програмата: ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2016

28 март 2016, зала „България“, 19:30
ШЛОМО МИНЦ, цигулка
(солист и диригент)
Оркестър на Класик ФМ радио
Програма: Й. С. Бах: Концерти за цигулка №1 и №2
П. И. Чайковски: Серенада за струнни
Б. Бритън: Simple Symphony

20 април 2016, зала България, 19:30
ИНА КЪНЧЕВА, сопран
Хор на софийските момчета и младежи с диригент Адриана БЛАГОЕВА
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: ГЕОРГИ ДИМИТРОВ
Програма: Й. Хайдн, В. А. Моцарт, Л. В. Бетовен

13 май 2016, НДК, зала 1, 19:30
ДЖОШУА БЕЛ, цигулка
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ
Програма: М. Брух: Концерт за цигулка
Ж. Масне: Медитация от „Таис“

26 май 2016, зала „България“, 19:30
МИЛА ГЕОРГИЕВА, цигулка
ПЕТЪР ПЕТРОВ, пиано
Програма: Дж. Тартини: Соната „Дяволски трилери“ 
Л. В. Бетовен: Кройцерова соната
М. Равел: Соната за цигулка, сол мажор
К. Сен Санс: Интродукция и рондо капричиозо

Снимки:
1.Шломо Минц
2. Джошуа Бел – автор на снимката Lisa Marie Mazzucco

Сподели в: