Джонатан Франзен и неговия трагикомичен любовен епос "Свобода"

Свобода“ е вторият внушителен роман на един от най-изкусните съвременни новелисти, Джонатан Франзен. Творбата се третира като най-значимото литературно събитие в САЩ за 2010 г. Това е трагикомичен, мрачно привлекателен любовен епос, в чийто център е историята на Уолтър и Пати Бърглънд, типична брачна двойка от американския Среден запад.

Мичико Какутани от „Ню Йорк Таймс“ определя произведението като „галваничен роман – убедителна биография на едно дисфункционално семейство и същевременно незабравим портрет на нашето раздирано от противоречия съвремие.“

„Свобода“ (2010) е дългоочакваният нов роман след големия успех на „Поправките“ (носител на национална награда на САЩ за литература, ИК „Колибри“, 2013).

Чрез фабулата на този съвременен любовен епос, пресъздаден с размаха наВойна и мир“ (неслучайно критиците обявяват Франзен за „американския Толстой на ХХI в.“), Франзен прави прецизна дисекция на американското общество и неговите големи провали в първите десетилетия на новия ХХI в.: икономическия и нравствен упадък, замърсяването на природата, войната в Ирак, пренаселването и поставянето под въпрос на бъдещето на планетата.

Хитроумно, сърдечно и умело, този „образец на лирическия реализъм“ (според „Гардиан“) улавя пулса на днешния живот и с игрив, трагикомичен поглед разкрива основното напрежение между изкушенията на личната свобода – основната ценност на американската мечта, и поемането на отговорност не само пред себе си и най-близките, но и пред бъдещите поколения.

Превод: Владимир Молев
Стр. 488
Цена: 25 лв.

Авторът

Джонатан Франзен е роден през 1959 г. в Чикаго, Илинойс, в семейство на швед и американка, израства в предградията на Сейнт Луис, Мисури. Завършва образованието си в Германия. Зад гърба си има шест книги, но суровият реализъм на „Поправките“ и „Свобода“ му носи световна слава и ласкави оценки от страна на критиката и широката читателска аудитория. Понастоящем живее в Манхатън, пише за списание Ню Йоркър, „колекционира“ литературни отличия и буни духовете в социалните мрежи!

Сподели в: