Джобен фестивал – пролет 2018

Един фестивал за кратки форми в изкуството, организиран от „Ателие Пластелин“

„Джобен фестивал“ навършва пет години и юбилейното издание ще се състои в периода 27 – 29 април като част от големия проект „Времеви зони“.

В това издание акцента пада върху документалното кино и посетителите ще могат да се насладят на пътеписа на Момчил Ап. Карамитев „По стъпките на предците ни в Окситания“. Филма  разкрива духовната връзка между Богомилите и Катари, както и исторически места и събития, малко известни ни в днешно време, но описани от древните летописци. По време на фестивала ще бъде сложено и началото на съвместно сътрудничество с източноевропейската платформа за документално кино „КинеДок“, които ще представят серия от документални ленти в следващите месеци. В Youtube-сериала на Крис Захариев „Да се изгубиш нарочно“, група тинейджъри на ръба на безгрижието и на крачка от отговорния живот ще покажат една непозната страна на България, видяна през техните очи.

За първи път в програмата на фестивала ще участва и детския игрален филм „Моля те, Нептуне“ съвместна продукция на БНТ и ЕБУ по идея на Ралица Филипова и реж Петър Гайтанджиев. Това е история, която ще върне и по-големите в детските им години, и за миг ще им се стори, че чуват шума на морето в допряния до ухото рапан. Тази есен филмът тази ще бъде представен на най-големия фестивал за детското игрално и документално кино в Чикаго, САЩ/ Детските Оскари.

Сред изпълнителските участия се отличава името на Явор Костов – Йондин и Субтеатър, който ще направи първия театрален трейлър на „Фауст: Тъмните свърталища на любовта“. Историята разказва за актьор, провалил се в своята интерпретация на „Фауст“, но пък открил свой загадъчен колега, който  осъществява подобен акт в психиатрична клиника…  Константин Колев и групата за исторически възтановки ще представят демонстративна историческа битка между българи и викинги.
В музикалната програма ще бъдат представени, както новите, така и много обичаните творби на дуото проф. Симеон Венков (пиано) и Свобода Боздутганова – Контрабас. Прекрасния бард с китара Виктор Макаров, който наскоро представи новият си албум „Шарена черга“. Страхотния Денис Апов, още един поет с китара и  за финал сме предвидили DJ сет на Денис (DSH!) Шипочки.
Повече информация може да бъде намерена на сайта на фестивала, както и на страницата във фейсбук

Подробна програма на събитието може да видите тук.

Домакин на фестивала е „Ателие Пластелин“, осъществява се с подкрепата на Програма „Култура“ съм Столична община.

Сподели в: