Джоан Ричардсън прави презентации в AiR Space

Всеки вторник през месец ноември 2007 Джоан Ричардсън – настоящият резидент в AiR Space – програмата за артистични резиденции на Интерспейс, ще представи прожекции, презентации и дискусии по теми свързани с видео-активизъм, контра-документалистика, живот в несигурност (precarity) и copyleft. Едномесечния престой на Джоан Ричардсън в София е свързан с работата й по два проекта – “Commonplaces of Transition” за създаване на серия от документални видеа и “Transitland Europa” за създаване на филмов архив за периода на прехода 1989-2009, които се реализират в сътрудничество между Интерспейс, D Media (Румъния), Videoaktiv (Германия) и K:SAK (Молдова).

Четирите презентации се провеждат в рамките на програмата The Upgrade! Sofia – част от международната мрежа The Upgrade! International за срещи в сферата на медийни изкуства и култура, провеждащи се из различни места по света (http://theupgrade.i-space.org/).

Джоан Ричардсън е родена в Букурещ, израснала в Ню Йорк и понастоящем живее между Клуш (Румъния) и Берлин. Завършила е Философия в Нюйоркския университет и Литература и Филм в Университета на Дюк. Тя е основател на неправителствената организация D Media в Клуш,Румъния, чийто дейности са полето на пресечните точки между изкуство, активизъм и нови технологии (http://www.dmedia.ro). Джоан Ричардсън е редактор на уебзина Subsol (http://subsol.c3.hu) и на книгите Anarchitexts: Voices from the Global Digital Resistance (Autonomedia Press, Ню Йорк, 2003), Geert Lovink: Cultura Digitala (Idea Press, Клуш, 2004). Автор е на множество есета по теми за социални движения, посткомунизъм, copyleft, tactical media, история на авангардите и експериментални филми и видео. Последните й работи са два късометражни филма за аспекти на национализма и пълнометражен филм за делокализация и миграция. За повече информация и връзки към текстовете й посетете адрес:
http://subsol.c3.hu/subsol_2/contributors0/richardsonbio.html

Програма на презентациите
:
Място: AiR Space, ул. Бенковски 27, вход Б (откъм ул. Екзарх Йосиф), етаж 1

6 ноември
, вторник, 19:00 часа – Презентация на проекти на D Media

Кратко представяне на дейностите на организацията и прожекция на филмите “Paint Romanian” (11 min, 2004) в сътрудничество с местни тийнеджъри от Клуш и “Made in Italy” (42 min, 2006), в сътрудничество с Candida TV от Рим. Последвани от презентация и дискусия по темите и проблемите, с които се занимават проектите “Commonplaces of Transition” и “Transitland Europa” [Текст за D Media и видео активизъм:
http://subsol.c3.hu/subsol_2/contributors3/richardsontext3.html]

13 ноември
, вторник, 19:00 часа – Контра-документалистиката

Презентация на теоретичната история на документалистиката, която винаги е била инструмент за пропаганда, съпоставена с традицията на контра-документалистиката, която използва конвенциите на документалистиката с цел да ги деконструира. Прожекция на фрагменти от филмите на Alain Resnais’ “Night and Fog (1955),” Chris Marker’s “Sans Soleil (1982), Big Noise’s “Fourth World War (2004),”, както и на филма на Jean-Luc Godard и Anne-Marie Mieville “Here and Elsewhere” (50 мин, 1976). [Текст за контра-документалистика в Източна Европа:
http://www.artmargins.com/content/feature/richardson.html]

20 ноември
, вторник, 19:00 часа – Живот в несигурност

Презентацията ще предложи отворен дебат върху разбирането на живота в несигурност/ precarity и до каква степен то е приложимо към държавите "в преход". За старт на дискусията ще послужат прожекциите на 3 кратки филма на Chainworkers в Италия, Intermittents du Spectacle във Франция и на феминистката група Precarias a la Deriva в Испания.

27 ноември, вторник, 19:00 часа – Copyright, Copyleft, and the Creative Anti-Commons

Презентация основана на скорошно й есе за появата на концепциите за интелектуална собственост, плагиатство и пиратство през 18ти век, за различните интерпретации на тези концепции от авангардните артисти през 20ти век, както и за различията (законови, идеологически и практически) между anti-copyright, copyleft и Creative Commons… и защо е в интерес на артистите да отхвърлят не само "всички права запазени", но и схемата от лицензи на Creative Commons. Прожекция на филма “Steal this Film” (32 мин, 2006).

* precarity – термин, с който се описва начина на живот на определени прослойки в съвременния свят, чиито живот е икономически и/или политически несигурен, живот в постоянен риск от промяна (напр. хора, които работят на временна работа, която изведнъж може да секне или мигранти, чиито разрешения за работа са временни.

Всички презентации ще бъдат водени на английски език, но при нужда ще бъде осигурен превод на български език.

Сподели в: