Дживан Гаспарян води още арменски звезди у нас

Световноизвестният изпълнител на арменски дудук Дживан Гаспарян, който пристига за тържествен концерт в София на 10 декември, ще доведе със себе си още от звездите на арменската култура. Пред публиката в зала "България" на сцената ще стъпят най-именитите артисти на Армения.

Начало на тържествения концерт ще даде мецосопраното Анна Майлян, носител на Златен медал на Министерството на Културата на Република Армения. У нас тя ще представи само малка част от богатия си репертоар. Ще бъдат още и не по-малко известните сестри Ануш и Инга Аршакян, както и джазменът Армен Мартиросян. Двете сестри са сред най-добрите изпълнителки на арменски фолклорни песни, а майсторството им е познато по целия свят. С виртуозно изпълнение на пиано, ще се представи и арменският композитор и музикант Армен Мартиросян. Работил дълги години в Швейцария, той е известен с умелото съчетаване на джаз елементи с народни мотиви в композициите си.

Кулминацията на концерта ще настъпи с излизането на сцената на самия Дживан Гаспарян. Музикантът, който тази година отбелязва своя 80-годишен юбилей, ще засвири най-хубавите си мелодии пред гостите. Импровизации на Теодосий Спасов ще звучат в унисон с мелодиите на дудука. Майсторът на кавала, който ще е единственият участник от българска страна, ще излезе за първи път на една сцена с Дживан Гаспарян. Въпреки че и двамата музиканти са сред участниците в интернационалния проект “Балкански коне” I и II, до този момент те не са свирили заедно.

Още по темата

 

Сподели в: