Дженк Гюндогду на София Поетики 2015

Тази година от 12 до 14 юни е десетото юбилийно издание на фестивала „София Поетики“.
За онези, които не знаят, „София Поетики“ се провежда вече от десет години през юни в София, като основното събитие на фестивала е публичното изпълнение на живо на поетични творби от техните автори на лятната сцена в Борисовата градина.
Фестивалът има и конкурсна част – публиката, останала до края на четенето в събота (тази година 13 юни) избира победителя на фестивала чрез тайно гласуване. Може да се гласува и за чуждестранните гости на „София Поетики“, не само за българските участници, които по традиция всяка година кани миналогодишния победител.

„София Поетики“ включва и съпътстващи събития и срещи, както и музикални изпълнения на живо в основната вечер на лятната сцена в Борисовата градина. В различните издания на фестивала са участвали „Анимационерите“ (2000 и 2008), „Насекомикс“ (2008 и 2010), „Остава“ (2010), „Амбиент анархист“ (2010), „Блуба Лу“ (2010). Тази година по време на рецитала на чуждестранните гости, сред които е и нашия бъдещ автор Дженк Гюндогду, между изпълненията на поетите, които ще четат свои стихове в оригинал, придружени с друг поет /преводач, ще звучи музиката на Бalkansky.

След 20 ч., докато трае четенето на българските участници, които ще четат по едно свое стихотворение, след всеки две изпълнения ще забиват музикантите от RaJa&Iliyana, The Science, Comasummer и MrSmiff.

Дженк Гюндогду (Cenk Gündoğdu) е поет и драматург, гл. редактор и основател на литературното списание Üç Nokta („Юч нокта“, известно и с пълното си наименование „Едебиятта юч нокта“: „три точки в литературата“), което излиза в Турция от 2001 г.
Роден е в Анкара, но живее и работи в Истанбул. Учил е икономика, завършил е Факултета по изящни изкуства със специалности сценично изкуство и драматургия. От 2004 г. заедно с Шериф Билсел прави списанието за алтернативна поезия Şiir Defteri („Шиир Дефтери“, което позволява варианти за превод от „тетрадка със стихове“ до „тефтер за поезия“).

Пиесата му Radyonun İçindekiler („Съдържанието на радиото“), създадена през 2011 г., в момента се чете в театъра в Кърджали, откъдето в България първи проявиха интерес към нея. Подготвямеи българския превод на стихосбирката му Issız („Ъсъз“, ще рече пуст, опустял, безлюден за място), която от издателство „Скалино“ планираме да издадем до края на тази година. За нея през 2013 г. Дженк Гюндогду е удостоен с наградата „Метин Алтъок“.

Другите чуждестранни поети гости на „София Поетики“2015 са: Амир Ор (Израел) Сара Пери (Великобритания) Катержина Рудченкова (Чехия) Антош Войцик (Великобритания) Октавиан Совиани (Румъния) Милан Добричич (Сърбия) и Селахатин Йолгиден (Турция).

Тази година основната вечер на фестивала ще протече в четири блока:

1) В 18:30 ч. стартира рециталът на чуждестранните гости на фестивала, като между изпълненията им ще звучи музиката на Бalkansky.

2) В 19:30 ч. на сцената ще се качи победителката в Малки Поетики 2014 Лилия Йовнова.

3) В 19:45 ч. „Аларма Пънк Джаз Фест" поднася специална изненада на „София Поетики“.

4) В 20:00 ч. започва четенето на българските поети поканени за участие от миналогидишния победител Августин Господинов – Светозар Георгиев (ghostdog), Иван Димитров, Бистра Величкова, Иван Ланджев, Надежда Искрова, Манол Глишев, Росен Карамфилов, Айше Рубева, Петър Чухов, Благовеста Пугьова, Тома Марков, Радослав Чичев, Рене Карабаш, Стефан Иванов, Константин Трендафилов, Стефан Икога, Димана Йорданова и Георги Белоречки, които ще четат по едно стихотворение, а след всеки две изпълнения ще забиват групите участници в "София Поетики" 2015, като те не са в конкурсната програма.

На финала публиката ще избере с гласуване своя фаворит сред поетите, който ще получи наградата на фестивала.

Ето част от събитията в другите два дни на "София Поетики" 2015, в които ще вземе участие Дженк Гюндогду:

12 юни (петък), 18:00 ч., Чешки център.

Специално представяне на Катержина Рудченкова, а също – вино и музика за „добре дошли" на гостите на „София Поетики“.

14 юни (неделя), 16:00 ч., хотел Арена ди Сердика, ул. „Будапеща" № 2

Поетичен уъркшоп/ „Дом":
Уъркшопът на Сара Пери и Антош Войцик (Великобритания) с участието на Иван Христов и Силвия Харисън ще бъде отворен за участие на зрителите. Работен език – английски.

14 юни (неделя), 18:30 ч., Арена ди Сердика, ул. „Будапеща" № 2

Поезия & питания:
Самостоятелното четене на чуждестранните гости на фестивала и дискусия с тях.

Сподели в: