Джемсешън във Варна събира 8 театрални фрагмента

На 8 ноември 2010 г. в галерия Арт Маркони, Варна ще се състои премиерата на театрален джемсешън „СЕГА-АЛ(ь)БУМ”.

Организатор е Сдружение за международен културен мениджмънт „Морско синьо”. Публиката ще види 8 театрални фрагмента по текстове на Евгений Гришковец (монодрамата „Сейчас”) и Елица Матеева (по пътеписа „Скажите, пожалуйстя, сколько стоит Путин?”).

Проектът е част от  кредо -програмата на автроския екип на джемсешъна „Всеки творец-културна столица на света!". С него Елица Матеева подкрепя морално каузата на варненските артисти в структурата ТМПЦ, ето защо театралният джемсешън ще бъде с вход свободен за всеки варненец.

Участват:
Ди джей Дедь Мороз – Добромир Тодоров (тон-режисьор и автор на предаването „45 Оборота”- Радио Варна)
Гост в студиото- Елочка Матеевна (актьор и режисьор в „СЕГА- А(л)бум)

Още за джемсешъна:
„Сега- Ал(ь)бум„ е опит да си припомним за чистота и лекотата на живеене. „Сега-” е спектакъл, основаващ се на 8 фрагмента, в които АЗ споделя с Ти малките чудеса на деня. А какво е денят без твоя град, без лятото, без цигарата, без кафето, без малките неволи, които карат косъмчетата на краката ти да настръхнат понякога от яд, без задъханото бъброрене на мотора на стария ти лек автомобил, без топлината на печените картофи, приготвени от бабка, без първата любов, без сълзата, която те превръща в туптящ човек?

Актьорът, писател и драматург Евегний Гришковец е част от интелектуалното движение КИСЛОРОД (сред основателите на КИСЛОРОД е и артистът Иван Вирипаев, познат на родната театрална публика от постановките на Галин Стоев и Явор Гърдев) Евгений Гришковец като автор никога не е бил представян у нас, затова „СЕГА- Ал(ь)бум” има възможност да популяризира един съвременен руски творец-актьор, режисьор, писател и музикант- изпълнител. 

Любопитна е идеята за формата на театралния джемсешън-монодраматичното начало се разгърща под формата на радио-интервю в съответна среда, доближаваща се до радиоефира.

Ди ДЖЕЙ ДЕДЬ МОРОЗ определя темите в РАДИОЕФИР „Спутник 703” –предаването (разбира се е със заглавие „Ал(ь)бум). Чрез музика и танц, съсредоточен в минималистичното, публика заедно с участниците пътуват в импровизиран свят от спомени, асоциации и възстановяват мириса на време, в което децата бяха крехки като ЧЕБУРАШКА , а разказващите днес екс-деца са вече опасни старчета в стил г-жа ШАПОКЛЯК.

Текстът на Гришковец съчетава позитивното с романтичното, без да звучи прекалено сантиментално-мелодраматично. Специфичниното намерение на екипа да представи драматургията на Гришковец по достъпен, забавен и увлекателен начин предполага комуникативността на този вид изпълнение. Джемсешънът е насочен към младото поколение, но авторите ще се радват да общуват  чрез него с поколение, което цени постиженията на руската култура и духовност. 

Начало: около 18.35…40…45 ч.
Място: галерия Арт Маркони, Варна, ул. "Охрид" 22
Вход: Свободен

Прессреща с екита на театралния джемсешън ще има на 5 ноември от 13.00 ч. в галерията.
                                                                                           
Кратка биографична справка за Евгений Гришковец
Дата на раждане 17 февруари 1967 г в гр.КЕМЕРОВО. ЖЕНЕН
Щастлив баща на три чудесни деца: НАТАЛИЯ, МАРИЯ и АЛЕКСАНДЪР.В момента живее в Санкт Петербург. През 80-те като студент в Държавния университет на град Кемерово играе в университетския театър и се занимава с пантомима. През 1990 г. създава независимия театър „Ложа”, в който за 7 години от същестуването му се менажират 10 спектакъла-собствена продукция.През 1998 г. Гришковец се премества в Калининград, от където тръгва първият му моноспектакъл „Как изядох кучето”(Гришковец е автор, режисьор и актьор в спектакъла). Това е именно заглавието, което успешно взема своя публичен изпит с публиката на Москва. С „Как изядох кучето”, Гришковец покорява Москва, след което получава театралната награда „Златна маска” в категориите „Новация” и „Награда на критиците”. Със своите следващи спекакли, Гришковец участва на фестивали в Авиньон, Париж, Брюксел, Цюрих, Мюнхен, Берлин.

Евгений Гришковец присъства в руското съвременно кино като особени творчески постижения в творческата му биография са филмите: „Азазел”, „Разходка”, „13 месеца”, „Сатисфикация”. Има издадени 5 музикални албума съвместно с група „ Бигуди”. Автор е на 6 книги, като последната му „А….А” излиза през пролетта на 2010, паралелно с филма „Сатисфикация”. Зад романа „А….А” се крие Америка, онзи необятен топос, обвързващ всеки човек с идеята за осъществявянето на мечтите, Америка е метафора на онова, което е далеч от нас, ние си мислим, че го познаваме, но Америка от пощенска картичка е видимо една, а навлизайки във фауната на картичката, разбираш, че мечтите не са това, което са…
Евгений Гришковец е автор от 1999 до сега  на общо 9 спектакъла, последният му моноспектакъл се нарича „1+” ( руска премиера май 2009).

„Историите, разказите, театърът са най-добрата терапия за човек, който е забил поглед в стъклото и си мисли, че нищо интересно не може да му се случи. Четеш, ходиш на театър и… и ти се струва, че животът вече не е така безмислен…Има за какво да го обичаме, има за какво да се научим да обичаме!” Евгений Гришковец

Сподели в: