Джеймс Бонд се завръща в книгата на Уилям Бойд

"Соло" е книгата , в която Джеймс Бонд с езавръща. Агент 007 е на 45 години и този път той не е заобиколен от обичайните коли, оръжия и други атрибути на познатия герой от книгите на Ян Флеминг и от десетките филми за него. Сега той работи сам, затова и книгата на Уилям Бойд се казва „Соло”. 

И още една разлика – Бойд е много по-добър разказвач от Флеминг – поне така казват литературните критиците на Острова. Книгата излиза на нашия пазар с логото на издателство „Милениум”, а преводът е на Гриша Атанасов.

Бойд не се е опитал да пише като Флеминг. Той се е потопил в Света на Бонд, който помни от младостта си – с всички вълнения, страхове и джаджи на студената война. В неговия роман прочутият Джеймс Бонд е изключително правдоподобен. Годината е 1969-а – пет години след смъртта на Флеминг, а Ем все още е тук.

Агент 007 този път се представя за френски журналист в измислената африканска страна Занзарим, в която се води война. Задачата на Бонд е да се добере до генерал Адека, който е виновникът за продължаващите бойни действия. Джеймс няма оръжие и задачата му изглежда почти невъзможна. Но той все пак е най-легендарният агент на английските тайни служби…
 

Сподели в: