Джаzz+ 2010 връхлита с емоции и страсти

От 15 до 19 май ще протече фестивалът Джаzz+ 2010, на който българската публика ще се радва на супергрупата на Майк Стърн с Дейв Уекл и Боб Малах и на специалното участие на Ришар Бона.

Акцентът в програмата е изявата на бенда на Майк Стърн с Дейв Уекл – ударни и Боб Малах – саксофон и със специалното участие на басиста и вокалист Ришар Бона. Това не е просто бендът на великия китарист Майк Стърн. И тримата са равнопоставени солисти, които заедно постигат екстатично концертно преживяване.

Ришар Бона освен, че е ненадминат майстор на баса, с пеенето си създава празнично настроение и без преувеличение може да се каже, че обаятелното му артистично присъствие блесва от първите няколко тона и го превръща в любимец на публиката.

Дейв Уекл е барабанист от най-висока класа и не просто свири на барабаните, той пее и солира на тях. Изискванията му за комплекта барабани са много високи, затова той става рекламно лице на марката барабани Yamaha Phoenix и специално за концерта от Германия ще пристигнат и комплект барабани.

А Майк Стърн е човекът, който събира около себе си тези музиканти, той е и композиторът на пиесите, които ще прозвучат в понеделник, 17 май  в зала 1 на НДК, той е и изпълнителят, чийто стил и начин на свирене пленяват от първия път. Не случайно той е един от най-изявените китаристи на своето поколение, в дългата си кариера е свирил с кого ли не в джаза – Майлс Дейвис, Майкъл Брекър, Джон Патитучи, Дейвид Санборн, Джак ДеЖонет, Бела Флек, Бил Еванс и др.

Майк Стърн, Дейв Уекл, Ришар Бона  и Боб Малах пристигат в неделя от Виена и единственото, за което си мечтаят в този ден е уютно и тихо местенце, където да отпочинат и да се заредят с нови сили за концерта си в понеделник. Турнето на групата е напрегнато и тежко, а спирката им в София попада по средата на европейската им обиколка. Равнопоставените солисти в този силен бенд желаят да опитат вкусна местна храна и добро българско вина, както и да разгледат града и да се потопят в атмосферата му.

На 15 май е първият концерт от фестивалната програма на квартета на Торд Густавсен. Преди шест години триото на норвежкия пианст откри първото издание на фестивала, а сега идва с променен състав и нова програма. В искрен разговор Торд сподели за промените, настъпили в живота и работата му през тези шест години:" Много неща се промениха в живота ми и в моята музика. Работя с нов басист, макар че барабанистът е същият като в триото. И се надявам, че съм натрупал опит и свиря по-зряло, макар че все още се чувствам като дете около пианото през по-голямата част от времето. Но подходът ми към свиренето не се е променил – фокусът е върху оголената красота(което е нещо много различно от захаросаност и мелодрама). И поддържам радикална музикална искреност, която набляга на нуждата от свобода и мелодична яснота – те винаги вървят ръка за ръка."

Радикалната искреност в изпълнението на Торд Густавсен винаги е радвала ушите на верните му почитатели. Пиесите му имат ясна мелодична линия и носят топлината на блус и госпъл звученето, а за концерта си в София музикантите от квартета обещават: "Ще изсвирим няколко нови композиции, които още не са записвани. Може да изпълним и нещо, което никога преди това не сме свирили. Няколко от старите неща на триото, в нови версии. Всеки концерт за нас е ново предизвикателство. Ние сме група, която свири мелодичен джаз и всеки път, когато имаме концерт се случва нещо ново, опитваме с нови аранжименти и нови тоналности."
Торд Густавсен пази топъл спомен от предходното си гостуване в София и очаква с нетърпение срещата си с българската публика в събота, 15 май:" Преди всичко помня приятните хора, с които се запознах. Топлото посрещане и вкусната храна. Помня и прекрасната зала и многобройната публика. С нетърпение очаквам да свиря отново."

Билети за концертите от фестивала "Джаzz+ 2010", 15-19 май може да намерите в мрежата на Тикет Плюс  в интернет,  на касите на НДК, в зала “България” и в “София Лайв Клуб”, в “Дюкян Меломан” и др.

Звезди идват за фестивала "Джаzz+ 2010"
Джаз емоция и истински суинг от Дюк Елингтън оркестра
Мамбо, джаз и ром вдигат градуса на настроението

Сподели в: