"Джаз форум Стара Загора – 2012" – програма 14 юни

Фестивалът по дни – ден първи
14 юни, 19.30 ч., Антична улица пред Оперен театър

ДжаП. БГ: Джазът пее на български
Марина Господинова – вокал
Мария Донева – поезия
Антони Дончев – пиано
Венцислав Благоев – тромпет
Какво се случва, когато джаз и поезия се слеят?
Вече повече от две години проектът „Джаз и Поезия” (JAP) доставя наслада на публиката, поднасяйки едни от най-красивите джазови мелодии с оригинални текстове на български език. Класики като „Дезафинадо”, „Водите на март”, „Трябва да вярваш в пролетта” добиват ново и още по-богато внушение заради поетичното присъствие на Мария Донева, която пише стиховете специално за тях. Вокалните партии на Марина Господинова и безупречните инструментални изпълнения на Антони Дончев и Венцислав Благоев превръщат думите и музиката в една неразчленима сплав. За първи път „Джаз и Поезия” бе представен точно на старозагорска сцена през март 2010 г. в цикъла концерти „Лайв Зара Джаз”. Следват гостувания в София, Русе и Пловдив. Редовните срещи с публиката носят на проекта национална популярност. Не закъсняват и професионалните оценки: „Ето че и на български може да се пее jazzy. БРАВО! Много енергия струи, виж как звучи българският език. Откритие! Богата работа – пир по време на криза!” – възторжено възкликва композиторът и джазмен Любомир Денев. Не по-малко ласкави са и отзивите в пресата. Но най-вярното мерило е реакцията на публиката, която след всяка среща с джаза, който пее на български, си тръгва просветлена и емоционално обогатена.

Защото когато джаз и поезия се слеят, се ражда любов.
14 юни, 21.00 ч., Антична улица пред Оперен театър
Петър Салчев квартет: Джазово усещане за музиката на Балканите

Петър Салчев – вокал
Веселин Койчев – китара
Александър Леков – контрабас
Стоян Янкулов – барабани

Ако попитате пловдивчани кои са най-известните съвременни джазови музиканти под тепетата, те еднозначно ще отговорят: Петър Салчев, Веселин Койчев и Александър Леков. Имената им са синоним на перфекционизъм, а активната им концертна и преподавателска дейност е в основата на днешния джазов облик на града. Като прибавим към тях и покоряващата експресивност на Стоян Янкулов-Стунджи, удоволствието на публиката е гарантирано.
Петър Салчев е сред най-популярните мъжки джазови вокали в страната. Притежава забележителна дълбочина на израза и въздейства с чувствителната проницателност на своите интерпретации.
Певецът започна силно годината с проекта си ONE BALAD NIGHT, представен най-напред пред пловдивска публика, а след това с изключителен успех изнесе концерти в Атина, Солун, Истанбул и Лондон. Специално за джаз фестивала в Стара Загора Петър Салчев се впуска в поредно предизвикателство, оставайки верен на себе си: винаги нещо ново и винаги с послание на сцената. Квартетът му ще представи своето джазово усещане за музиката на Балканите.

Снимка: Петър Салчев - фотограф Вергиния Янчева, от личен архив
Джазовата му кариера започва с „Бели, зелени и червени”, а по-късно е солист на Биг бенда на БНР. През 1995 г. печели наградата за най-добър млад изпълнител на Младежката джаз среща в Пловдив. Партнира с големите имена в българския джаз, изнася концерти из цяла Европа и САЩ.
Роденият в Стара Загора Веселин Койчев е част от емблематичните формации „Джаз линия” – заедно с Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимовa, и „Бели, зелени и червени”. Зад гърба си има безброй концерти, записи, сътрудничества с известни български и чужди музиканти. Композитор, аранжор, преподавател по китара в Музикалната академия в Пловдив, доцент в специалност „Поп и джаз” в Пловдивския университет.
Александър Леков е от младото поколение джазмени. От 1999 г. активно работи в различни формации с музиканти като Милчо Левиев, Шибил Бенев, Петър Момчев, Антони Дончев и др. Преподавател в АМТИИ – Пловдив, специалност „Баскитара”. Леков е в състава на Биг бенд Пловдив.
Добилият международна популярност от участието си в Евровизия Стоян Янкулов-Стунджи е много повече джаз музикант. Свирил е с Биг бенда на БНР. Участва в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

14 юни, 17.30 ч., пред Регионална библиотека „З. Княжески”
„Джазът в Стара Загора”- фотоизложба,
с участието на Акустично джаз трио от Димитровград и Мария Арнаудова – вокал

За Джаз форум Стара Загора:

Джаз форум Стара Загора е най-новият български джазов фестивал. Основен организатор е Община Стара Загора, с финансовата подкрепа на хотел-ресторант „Форум”, Булагро АД – Стара Загора, и Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Всички концерти от основната и съпътстващата програма са с безплатен вход, концертът на Йълдъз Ибрахимова е с цена на билетите от 10 до 30 лева.

За Венцислав Благоев, артистичен директор на Джаз форум Стара Загора:

Венцислав Благоев (тромпет, флигорна) е сред най-талантливите джаз музиканти в България. Артист с над 20-годишен опит, концертирал е на изключително престижни световни сцени. Носител на най-високото отличие за джаз – „Кристална лира” – за 2010 година.
Венци Благоев е идеатор и основен организатор на проекта „Лайв Зара Джаз” в Стара Загора, който започна през 2009 г., натрупа актив от 25 издания до средата на 2011 г. и съвсем естествено прерасна във фестивала от национален мащаб Джаз форум Стара Загора.
Музикално-образователните му матинета „Джаз за деца с Венци Благоев”, които стартираха в средата на май 2010 и вече имат десетки издания в София, Пловдив и Благоевград, наскоро бяха отличени с приза „Златно перо” за принос в развитието на културата в страната.
По негова идея и благодарение на личните му усилия през 2011 г. в Благоевград се учреди и Благоевград джаз фест, който вече има две изключително успешни издания.
Венцислав Благоев е част от организационно-артистичния екип на фестивала Пловдивски джаз вечери. Участник във всичките му издания, Венци осъществи два изключително силни проекта с петкратния носител на „Грами” за джаз Ранди Брекър и с добилия световна популярност саксофонист Чико Фрийман.
Благоев е добре познат и на по-широката аудитория благодарение на
циклите концерти „Осторв на музиката: Джаз под открито небе”, които прави от 2009 г. насам в столичния парк „Заимов”.
В периода 2004 – 2009 г. Венцислав Благоев е водещ и участник в джаз концертите, организирани от Първо студио на БНР, които се излъчват на живо.
Освен джазов, той е и класически тромпетист. Солира с Оркестъра на Класик ФМ в циклите за класическа музика „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”.

Още по темата:

Програма на фестивала "Джаз форум Стара Загора – 2012"

Йълдъз Ибрахимова с участие в първото издание на „Джаз форум Стара Загора – 2012”

Сподели в: