Джаз Фестивал 2007

Третият Джаз+ фестивал ще се проведе от 12 до 29 май с четири концерта на най-актуалните музиканти от Испания, Франция, Швеция и Полша в София. Ценителите на изтънчената музика ще имат възможност да открият и преоткрият изкуството на легендата на европейската ECM джаз сцена Томаш Станко, на възпламеняващата фламенко изпълнителка Белен Майа, едно от вдъхновенията на Карлос Саура за филма му Фламенко, на новатора Лоран де Вилд и на великолепния китарист Улф Вакениус. Фестивалът Джаз+ се осъществява с подкрепата на Испанското посолство, Френския институт, Столична Община и Тийчърс.
Началото на фестивала е посветено на изкуството на триото. На 12 май на сцената на зала България на любителите на естетския джаз ще бъдат представени две чудесни триа – френското пиано трио на Лоран де Вилд и китарното трио на Улф Вакениус.
Акцент в програмата на фестивала Джаз+ в зала България е концертът на тромпетиста и композитор Томаш Станко на 14 май. Един от най-оригиналните музиканти на европейската сцена, той се отличава с характерен тон, меланхоличен звук, често мини­ ма­ листичен стил. През последните 5 години неговият квартет се състои от млади и изключително талантливи полски музиканти – пианистът Марцин Вашилевски, басистът Славомир Куркиевич и барабанистът Михал Мицкиевич. В София ще представят програмата от последния си албум “Lontano” (ECM 2006).

Звездата на фестивала е Белен Майа и нейния секстет със запленяващата постановка Dibujos (Рисунки), която обикаля световните сцени при огромен успех. Белен Майа е изключителна танцьорка, която съчетава традицията и класицизма с естетиката на модерното танцово изкуство. Тя е дъщеря на легендарния танцьор Марио Майа и от ранна детска възраст се обучава при много учители, сред които е и Кармен Кортес (позната на българската публика от Джаз+ Фестивал 2006). Концертът на Белен Майа се осъществява с традиционната подкрепа на Испанското посолство в България и ще закрие фестивала на 29 май в зала 1 на НДК.

До края на април цената на билетите е 25.00 лв., след това ще стане 30.00 лв. Само чрез meloman-bg.com и само до 20 април се предлагат фестивални билети със стойност 60 лв. за всички концерти. Предлагат се и VIP билети от 35 и 40 лв за фламенко представлението в зала 1 на НДК. Билети за концертите от фестивала Джаз+ 2007 се продават чрез Билет Експрес – eventim.bg, Дюкян Меломан – meloman-bg.com и на касите на зала България и НДК.

Сподели в: