Джаз и романтика в зала "България"

Музиката на топ джазменът Кийт Джарет ще звучи за първи път в зала "България"

За първи път в България на 2 април от 19.00 ч. в голямата концертна зала “България” ще прозвучат произведения на един от съвременните световни топ джазмени – Кийт Джарет. Ще чуем и една от най-красивите и романтични творби за пиано на класическия композитор Цезар Франк. Акустичният проект е със заглавие “Джаз и романтика” е на Quarto Quartet, а домакин на концерта е Софийска Филхармония.

Необичайното събитие, което съчетава в програмата си джаз и класическа романтика ще бъде от две части, а специален гост на сцената ще бъде може би най-успешният и популярен в света наш пианист – Христо Казаков. На 2 април в зала “България” ще има и специално, нетрадиционно за класически концерт осветление, което допълнително ще подсили романтичната атмосфера и ще направи преживяването на слушателите пълно.

Билетите за “Джаз и романтика” на 2 април в голямата зала “България” вече са в продажба – на Касата на залата и онлайн – в системата на Софийска Филхармония (на адрес www.sofiaphilharmonie.bg – “бутон” он лайн резервации).

В първата част на “Джаз и романтика” – цигуларят, лидер на Quarto Quartet, Иван Пенчев и пианистът Кристо Казаков ще представят за първи път на живо “Американа” и “Соната за цигулка и пиано” на джазмена Кийт Джарет. Нетипичен, особняк и гениален музикант – Кийт Джарет е смятан за един от най-великите джазмени на всички времена! За творбите си той казва, че по определен начин “са молитви”, а често концертите му започват с (един вид) медитация. Джарет започва да свири на пиано на четири годишна възраст, а първите си концерти изнася още като дете. Въпреки, че получава пълна стипендия за обучение в престижния колеж Бъркли (в Бостън), той го напуска само след една година, отдавайки се на соло кариера. Огромно влияние върху творчеството му има великият Майлс Дейвис, в чиято група има шанса да свири за кратко, в началото на кариерата си. По-късно създава триото The Standards (пиано, контрабас и барабaни), с които има 4 номинации за Грами и обикаля света до днес. Кийт Джарет е един от най-влиятелните и признати в световен мащаб интерпретатори на класически произведения, импровизатор и композитор. Музиката му ще звучи на живо за първи път у нас, което е огромно предизвикателство и за самите музикатите.

Във втората част на “Джаз и романтика”  на сцената ще стъпи Quarto Quartet в пълния си състав. Те заедно с Христо Казаков ще предложат неповторимо изпълнение на изключително красивият “Квинтет във фа минор” от класическия композитор Цезар Франк.

Определено датата 2 април  се очертава, като празник за почитателите на красивата и нестандартна комбинацията от джаз и класика, а изпълнена от  чудесни музиканти, тя ще зареди с енергия и емоции всички в залата.

Повече за участниците:

Quarto Quartet са музикантите Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

Създаден като клавирен квартет през 2005 г., впоследствие съставът на квартета е разширен с бас, втора цигулка и кларинет, които дават повече възможности за изпълнението на разнообразни концертни програми. Един от най-качествените състави от класически музиканти у нас, Quarto Quartet е носител на редица награди от национални и международни конкурси.  През 2011 г. съставът е избран и представя България със забележителен концерт в зала “Йехуди Менухин” на Европейският парламент в Брюксел. За постиженията си музикантите са удостоени с престижните национални награди „Кристална лира“ 2014 и „Златното перо“ 2015 на слушателите на FM Classic radio. За последните десет години имат стотици концерти по света и у нас – пред многохилядна публика, като всеки техен проект е събитие, създадено с креативност и вдъхновение, в съвсем различни жанрове музика – класика, джаз, поп, рок. 

Отличаващи се с неповторим собствен стил и присъствие, Quarto Quartet сякаш не свирят, а рисуват картина от неповторими звуци, носеща завладяваща енергия и смисъл за слушателя. В голяма степен това се дължи на лидера им, Иван Пенчев, чиято драматургия впечатлява, въздейства и приковава вниманието на публиката.

Пианистът Христо Казаков е един от най-успешните български музикант в чужбина. Той е солист в най-престижните концертни зали в Швейцария и по цял свят и не веднъж е жури в големи международни конкурси. Често е сравняван от музикалната критика с великия пианист Глен Гулд. Възпитаник на музикалното училище „Любомир Пипков” и на музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Димо Димов, след завършването си той получава стипендия за Музикалната акамедия във Фонтенбло. Във Франция Казаков посещава майсторските класове на музиканти като Филип Антремон и Филип Бианкони със специален интерес към френския импресионизъм. Днес Казаков живее и работи в Швейцария, като е добре познат за публиката не само в Швейцария, но и Япония, Нова Зеландия, Англия, Тайланд. Един от малкото музиканти, българи, които често присъстват с “цели страници” в най-престижното американско списание за музика „Фанфар“. Не на последно място – той е огромен почитател на творчеството на Кийт Джарет.

Сподели в: