Джаз емоция и истински суинг от Дюк Елингтън оркестра

За втори път оркестърът на Дюк Елингтън успя да изправи публиката на крака в зала 1 на НДК, след предишното им гостуване у нас през 2005г.

Изпълненията на известния американски оркестър бяха бурно аплодирани от верните му почитатели, дошли да го чуят снощи в Двореца на културата. Залата не бе пълна, но за сметка на това, в нея се бяха събрали само истински ценители на световната джаз музика. А какъв по-добър пример за джаз оркестър има освен този на Дюк Елингтън?

Начало на концерта бе дадено в 20.00 часа от американския посланик в България Джеймс Уорлик, под чийто патронаж преминава гостуването на известния бенд.

Джаз формацията изпълни някои от най-известните мелодии на прочутия композитор Дюк Елингтън, като музикантите не пропуснаха да поздравят публиката с импровизации.

 "Вие сте страхотна публика и за нас е удоволствие отново да сме тук!", сподели внукът на композитора Пол Мърсър Елингтън, който е и настоящ диригент на бенда.

Малката, но отбрана публика в зала 1 бе зарадвана с изпълненията на "Caravan“, „Take The A-Train“, „Satin Doll“, „Prelude To A Kiss“, “It Don’t mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing) и още много популярни, а и не толкова композиции на Елингтън.

"Надявам се скоро отново да се видим, за малко джаз", с тези думи диригентът на оркестъра сложи официален край на емоционалния и задушевен концерт. Публиката започна бурно да аплодира музикантите, докато те излизаха от сцената. Но само след миг, бендът отново се появи за задължителния си бис. Вече на крака, цялата публика не спря да си тананика и да ръкопляска, докато и последната мелодия от Дюк Елингтън оркестра не завърши.

Край на биса, край и на концерта… Но не и край на истинската джаз музика, която тази вечер ще продължи да се чува в изпълнение на прочутия бенд. Виртуозните музиканти ще гостуват от 20.00 часа в Оперно-Филхармонично Дружество-Пловдив, за поредна порция класически суинг и джаз!

Сподели в: