Джазменът Георги Корназов: Нищо не се ражда от нищо

Нищо не се ражда от нищо…
Това са думи на българския джаз музикант Георги Корназов. Те ме впечатлиха не по -малко от таланта му и затова реших да го поканя на един неангажиращ разговор.
Имах възможност да чуя негови композиции по време на гостуването му в София и веднага след това в различен декор, в Париж с оркестъра на Анри Тексие. Порази ме чувствителността и способността му да се адаптира.
Международният успех на Корназов е факт вече десет години.Интересно ми е да разбера как се стига до  тук. България е богата на таланти страна, така е и в сферата на джаза. Милчо Левиев,Теодоси Спасов, Антони Дончев, Георги Дончев,Христо Йоцов и толкова много други, са страшно способни и талантливи българи, но като че ли те не могат да издържат дълго извън пределите на България, тя е тяхната зареждаща енергия и извън нея те сякаш не се чувстват на мястото си. Смятам че Георги Корназов е явление , по-различно от другите, защото музиката която композира и тази която изпълнява, внася нещо българско на световно ниво, налага го и защитава стойността на това, което представя като творец. Бих си позволила да го определя като европейски музикант.
Няколко щрихи, провокирани от отделни думи  навярно ще  допълнят представата ни за свободата на таланта да налага с финес и интелигентност своя български почерк в джаз изкуството по света:

България?
Връщам се рядко, но с удоволствие,родителите ми купиха къща в едно село до Севлиево, прекрасно място и е много приятно да съм с тях , моите колеги с които свирих и ти ме чу, няколко близки приятели , запис в радиото и отново във Франция и отново след това веднага на път, това е схемата горе-долу, свикнах на този живот и не мога да се задържа, само на едно място, в работата си.Слушам много музика, почти нямам време да чета и да гледам филми и изложби, репетирам с часове и композирам… и пак на път.От четири години не усещам  чувствителна промяна в себе си.В композициите ми да, има промяна. Мисля ,че се развих в положителна посока, задълбочих една определено моя музикална концепция.Да, в живота ми се случиха някои неприятни неща в личен план, но пък това ме разви в желаната посока, определено изискване към това, което композирам…

Човекът който те е впечатлил трайно?
Габор Гадо,страхотен  музикант, много чете философия и това го стимулира допълнително вероятно, искрено му се възхищавам. Освен това е много затворен и аналитичен…Анри Тексие,перфектен контрабасист, Маню Коджа, с които освен че сме в отличен музикален синхрон ,сме и добри приятели…
На мен ми е все още трудно, аз имам постоянна необходимост да контактувам с хората да пътувам…

Таланта…?
Талантливия човек е като всички останали, често много естествен и обикновен в контактите си, но с тази разлика ,че неговият акумулатор работи по необикновен начин..

Защо избра джаза, а не избра класическата музика, толкова си лиричен и сложен  и комплексен и нормален и още толкова други неща казани за теб?
Джазът е чувство,свобода,аз съм започнал  с класиката и сега ми е трудно да се върна назад,да имам много лирични пасажи в композициите си, макар че сега в третото CD, което издавам се постарах да съм по-спокоен и личен, опита, годините ,хората който срещам, всичко това влиqе,това е лична алхимия, изразявам това което е в мен…
Естественно любовта…или  има друго име, много нежност има в отделни твой композиции?
След развода ми се чувствах ужасно, но всички казваха че интерпретирам страхотно…
Странно ми беше, явно не се познавам , много ,много добре…

Смъртта, мислиш ли за нея?
Г.К. Утре да ми се случи, за мен е напълно нормално, нищо не се ражда от нищо…
Неприятен въпрос , банален…

Важен, за всички нас, голямото изпитание парите?
Важни са за една основна сигуност, мисля че трябва да свириш добре, много по добре от извесните музиканти , в страната в която живееш,  за да преценят ,че заслужаваш това което другите имат вече…

Останалото за необикновения български талант Георги Корназов можете да прочетете в неговата лична  страница:
www.kornazov.com

Текст : Габриела Соколова 1.07.2008 Париж
Разговора води: Габриела Соколова

Сподели в: